Ενέργεια: ξεκίνησε ο «5ος Ενεργειακός Διάλογος Ν.Α. Ευρώπης» του ΙΕΝΕ

0
1

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Αρχίζει τις εργασίες του σήμερα, Πέμπτη, 2 Ιουνίου, το «5th South East Europe Energy Dialogue», η ετήσια διεθνής συνάντηση που οργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) στην Θεσσαλονίκη. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος, το «South East Europe Energy Dialogue» του ΙΕΝΕ, που τείνει να καθιερωθεί ως κορυφαίος περιφερειακός ενεργειακός θεσμός, συγκεντρώνει, για 5η συνεχή χρονιά,μία σειρά από εξέχοντες ομιλητές και αυθεντίες στον τομέα τους από την Ελλάδα, την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, αλλά και όλον τον κόσμο.

Έτσι, στο πλαίσιο του «Ενεργειακού Διαλόγου» του ΙΕΝΕ,που πραγματοποιείται στις 2 και 3 Ιουνίου 2011, στο ξενοδοχείο «The Met Hotel», λαμβάνουν μέρος εκπρόσωποι κυβερνήσεων, ρυθμιστικών φορέων κ.ά. από χώρες της ΝΑ Ευρώπης, ακαδημαϊκοί, ανώτερα στελέχη από τις μεγαλύτερες ενεργειακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, αλλά και από τράπεζες και χρηματοπιστωτικά (π.χ. EBRD, European Investment Bank, Black Sea Development Bank, κλπ.), καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), του Energy Community, του World Energy Council και του Energy Charter .

Αναλυτικότερα εδώ οι ομιλητές και συμμετέχοντες του 5th SEEED.

Το «5th South East Europe Energy Dialogue» διοργανώνεται με την συνεργασία δύο πολύ σημαντικών διεθνών φορέων, του MEES (Middle East Economic Survey) και του WEC (World Energy Council), ενώ το ειδικό θέμα στο οποίο αφιερώνεται το εφετινό Συνέδριο είναι: «Electricity and Gas Infrastructures Priorities in SE Europe – Towards a Regional Market». Οι θεματικές οι οποίες θα καλυφθούν, μεταξύ άλλων, είναι οι εξής:

– Λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού και ανταγωνισμός σε περιφερειακό επίπεδο
– Υποδομές για την παραγωγή, μεταφορά και διανομή ηλεκτρισμού
– Ο αυξανόμενος ρόλος των ΑΠΕ στην ανάπτυξη μίας περιφερειακής αγοράς ηλεκτρισμού
– Προκλήσεις της αγοράς φυσικού αερίου
– Ολοκλήρωση της αγοράς φυσικού αερίου στην ΝΑ Ευρώπη
– Επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές
– Ενεργειακή ασφάλεια και Νότιος Διάδρομος

Διαχρονικά και σταθερά η ανάδειξη της ΝΑ Ευρώπης ως ενεργειακής γέφυρας μεταξύ Κασπίας, Μέσης Ανατολής και Ευρώπης αποτελεί μία από τις επιδιώξεις του SEEED. Η κορυφαία αυτή συνάντηση του ΙΕΝΕ, με την διεθνή αναγνώριση, αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία για ανταλλαγή πληροφοριών και ιδεών, δικτύωση και συζήτηση για τη διαμόρφωση των πολιτικών και δράσεων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των αυξημένων παγκόσμιων και περιφερειακών ενεργειακών και περιβαλλοντικών προκλήσεων.

Επίσημοι χορηγοί του 5th SEEED είναι οι εταιρείες Protergia και ΔΕΠΑ, ενώ στους υποστηρικτές συγκαταλέγονται οι εταιρείες ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Elpedison, KGDI Law Firm, Norton Rose και Siemens. Χορηγοί επικοινωνίας είναι οι εφημερίδες «Καθημερινή» και «New Europe» και οι διαδικτυακοί τόποι Energia.gr και Euro2day.
Το πλήρες πρόγραμμα στο 5th SEEED είναι διαθέσιμο μέσω του site του ΙΕΝΕ.

econews

Σχόλια