Η ΡΑΕ εκδίδει «οδηγό» αρχών τιμολόγησης για την υψηλή τάση

0
6

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Γνωμοδότηση που θα περιλαμβάνει τις βασικές αρχές που θα πρέπει να διέπουν την τιμολόγηση των μεγάλων πελατών υψηλής τάσης, αναμένεται να εκδώσει στην συνεδρίαση της ολομέλειας η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Energypress.gr, η εν λόγω κίνηση εκτιμάται ότι θα παίξει καταλυτικό ρόλο για τις διαπραγματεύσεις που ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει μεταξύ της ΔΕΗ και των μεγάλων καταναλωτών.

Ωστόσο στα γραφεία της ανεξάρτητης αρχής έχει καταφθάσει η σχετική αλληλογραφία με τις θέσεις και απόψεις τόσο της ΔΕΗ όσο και του συλλογικού οργάνου εκπροσώπησης των μεγάλων καταναλωτών, δηλαδή της ΕΒΙΚΕΝ.

Το βασικό ερώτημα που καλείται να απαντήσει η ΡΑΕ αφορά στην διακηρυγμένη πρόθεση της ΔΕΗ να προχωρήσει στη διασύνδεση των τιμολογίων υψηλής τάσης με την οριακή τιμή του συστήματος.

Σχετική αναφορά είχε κάνει προ ημερών ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, μιλώντας για τιμολόγια που αντανακλούν το κόστος.

Η άποψη που επικρατεί στη ΡΑΕ είναι ότι τα τιμολόγια θα πρέπει σαφώς να αντανακλούν το κόστος, ωστόσο όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά πηγές της ανεξάρτητης αρχής, η Οριακή Τιμή του Συστήματος δεν αντανακλά το κόστος παραγωγής αλλά το οριακό κόστος κάθε ώρας, που διαμορφώνεται από την τιμή εισόδου στο σύστημα (άρα και το λειτουργικό κόστος) της τελευταίας μονάδας που μπήκε με πλήρες φορτίο.

Σε κάθε περίπτωση η ΡΑΕ θα δέχεται ότι τα τιμολόγια θα πρέπει να είναι cost reflective συν ένα περιθώριο κέρδους για τη ΔΕΗ.

Ωστόσο, και αυτό σύμφωνα με πληροφορίες θα αποτυπώνεται στη σχετική εισήγηση, η ΡΑΕ θα κάνει ειδική μνεία και στα οφέλη που προκύπτουν για τον παραγωγό και τον προμηθευτή από την ύπαρξη ενός πελάτη που μπορεί να καλύπτει τη βάση με σταθερή κατανάλωση 24 ώρες το 24ωρο ή από ένα πελάτη που μπορεί να περικόπτει φορτία ανάλογα με τη ζήτηση.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία επιστολή της ΡΑΕ που εστάλη τον Οκτώβριο είχε καλέσει τη ΔΕΗ:

• Να καταρτίσει εκ νέου, και να ενημερώσει τη ΡΑΕ, σχετικά με στοιχεία εξατομικευμένης τιμολόγησης για το ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων προμήθειας των Πελατών ΥΤ, η οποία να τεκμηριώνεται από τα συγκεκριμένα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά του κάθε Πελάτη.

• Βάση της νέας αυτής τιμολόγησης, να καλέσει σε διαπραγμάτευση τους Πελάτες ΥΤ, ώστε να είναι δυνατή η διακριτή τιμολόγησή τους το αργότερο μέχρι την 1 Ιανουαρίου 2011.

Σημειώνεται ότι μέχρι χθες δεν είχε κληθεί ούτε ένας πελάτης υψηλής τάσης για διαπραγματεύσεις, ενώ για την καθυστέρηση αυτή ενημερώθηκε πρόσφατα και η Κομισιόν.

 

econews

Σχόλια