Δίκτυο Μεσόγειος SOS: η Παραλιακή πέρα από κάθε…Φαντασία

0
15

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Εκατοντάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, συμμετέχοντας με ενθουσιασμό και διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς στους καθαρισμούς των  ελεύθερων  παραλιών Αλίμου και Παλαιού Φαλήρου, την Κυριακή 29 Μαΐου , στο πλαίσιο της πανελλαδικής εκστρατείας  «Καθαρίστε τη Μεσόγειο». Η φετινή εκστρατεία, σε πείσμα των χαλεπών καιρών που διανύουμε, σημείωσε ρεκόρ συμμετοχών, ξεπερνώντας  στους 20.000 εθελοντές πανελλαδικά, αποδεικνύοντας με το πλέον  έμπρακτο τρόπο ότι  η Κοινωνία των Πολιτών, όταν της δοθούν τα κατάλληλα ερεθίσματα, αντιδρά δημιουργικά, αυτο-οργανώνεται και συμμετέχει σε δράσεις σε πλατείες αλλά και…παραλίες.

Μετά τον κεντρικό καθαρισμό στον Σχινιά, που ειδικότερο στόχο είχε την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των Προστατευόμενων Περιοχών αλλά και των  δυσεπίλυτων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS έστρεψε το ενδιαφέρον του στην πολύπαθη περιοχή της παραλιακής λεωφόρου, δίνοντας  στον δεύτερο κεντρικό καθαρισμό στο λεκανοπέδιο Αττικής, την «προστιθέμενη αξία» της προστασίας και διαφύλαξης του παράκτιου μετώπου, όχι μόνο από τα σκουπίδια αλλά και από τις πρακτικές ετών που στερούν από τους πολίτες την ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές και τη θάλασσα της πόλης τους.

Η επιλογή των ακτών  στη Λεωφόρο Ποσειδώνος είχε διττή στόχευση: αφενός να αναδείξει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών για ακώλυτη πρόσβαση στο παράκτιο μέτωπο και αφετέρου να τονίσει την αντίστοιχη υποχρέωσή τους για προστασία της «φυσικής» τους περιουσίας και διασφάλιση της βιωσιμότητάς της.

Η προσέλευση των εθελοντών επικεντρώθηκε κυρίως στην παραλία της Έδεμ, από την οποία συλλέχθηκαν δεκάδες  σακούλες απορριμμάτων και σακούλες με ανακυκλώσιμα υλικά. Με σύμμαχό τους την καλή διάθεση, πολίτες κάθε ηλικίας έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό απέναντι στα σκουπίδια που ταλανίζουν τις ακτές μας, αλλά και ένα χρήσιμο παράδειγμα προς μίμηση στους λουόμενους που βρέθηκαν στην περιοχή του καθαρισμού, πολλαπλασιάζοντας το μήνυμα της προστασίας του παράκτιου και θαλάσσιου οικοσυστήματος.

Στον αντίποδα της αξιέπαινης προσπάθειας των πολιτών, εντοπίστηκαν και σημαντικά προβλήματα, προερχόμενα κυρίως από την λειτουργία επιχειρήσεων αναψυχής στην ακτή. Πιο συγκεκριμένα στην παραλία του Αλίμου, παρατηρήθηκε ότι, προκειμένου να διαμορφωθεί ο χώρος σε επίπεδα, το ανάγλυφο της παραλίας έχει υποστεί σημαντικές μεταβολές που αλλοιώνουν τη φυσική γεωμορφολογία και ως εκ τούτου, μεταβάλλουν τη λειτουργία του παράκτιου συστήματος, ενώ απογοητευτική ήταν και η εικόνα αρκετών σταθμευμένων αυτοκινήτων στο parking  επιχείρησης στην παραλία Έδεμ, λίγα μόλις μέτρα πριν την θάλασσα.

Είναι σαφές ότι τέτοια φαινόμενα υπονομεύουν την όποια θετική προσπάθεια γίνεται είτε από τους πολίτες, είτε από άλλους φορείς καθώς η διαφύλαξη των παράκτιων οικοσυστημάτων είναι μια υπόθεση που απαιτεί ολιστική και οριζόντια αντιμετώπιση και δεν εξαντλείται σε αποσπασματικές δράσεις καλλωπισμού της παραλίας. Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS εφιστά την προσοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης καλώντας την να εφαρμόσει άμεσα τη νομοθεσία και να εκμηδενίσει την ανοχή της απέναντι σε τέτοιου είδους πρακτικές.

* Οι καθαρισμοί πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη των Δήμων Αλίμου και Παλαιού Φαλήρου και  την συμμετοχή των εργαζομένων της ΑΜΕΛ και του ΗΣΑΠ.

econews

Σχόλια