Ενεργειακοί επιθεωρητές: καθυστερήσεις και στρεβλώσεις καταγγέλλει ο Σταύρος Καλαφάτης

1
18

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Για καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των διαδικασιών κατάρτισης του οριστικού Μητρώου Ενεργειακών Επιθεωρητών και υπονόμευση των νέων μηχανικών που αδυνατούν να λάβουν την πιστοποίηση τους ως ενεργειακοί επιθεωρητές κάνει λόγο ο υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης.

Η ανακοίνωση του κου Καλαφάτη έρχεται λίγες μόνο μέρες μετά τη δημοσιοποίηση από το www.econews.gr του ψηφίσματος εννέα μελών του ΤΕΕ με το οποίο κατήγγειλαν στρεβλώσεις στη διαδικασία πιστοποίησης ενεργειακών επιθεωρητών, αλλά και υπενοικίαση της εργασίας νέων μηχανικών από παλαιοτέρους έναντι εξευτελιστικών αμοιβών.

Αναλυτικότερα, ο κ. Καλαφάτης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η αδυναμία της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει άμεσα τις προβλεπόμενες διαδικασίες κατάρτισης του οριστικού Μητρώου Ενεργειακών Επιθεωρητών, δημιουργεί δυσμενείς επιπτώσεις στην απρόσκοπτη υλοποίηση προγραμμάτων, που εξυπηρετούν την υλοποίηση της εθνικής και ευρωπαϊκής στρατηγικής για την Εξοικονόμηση Ενέργειας στη χώρα μας.

Το αρμόδιο Υπουργείο αδρανεί και μέσω της απραξίας του, δείχνει να επαναπαύεται στο «προσωρινό» Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών, στερώντας από τους νέους μηχανικούς το δικαίωμα πιστοποίησης τους ως ενεργειακοί επιθεωρητές.

Οι καθυστερήσεις στις διαδικασίες επιμόρφωσης και πιστοποίησης νέων ενεργειακών επιθεωρητών, δημιουργούν στρεβλώσεις στην αγορά λόγω της εκκόλαψης και συντήρησης ενός ιδιότυπου καθεστώτος «υπενοικίασης» εργασίας, αφού στην πράξη νέοι μηχανικοί διεκπεραιώνουν όλη τη διαδικασία της ενεργειακής επιθεώρησης, παρέχοντας υπηρεσίες, σε «προσωρινούς» Ενεργειακούς Επιθεωρητές, έναντι εξευτελιστικών συνήθως αμοιβών.

Κατά συνέπεια ενώ οι ενεργειακές επιθεωρήσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν για τους νέους επιστήμονες, σ” αυτή τη δυσχερή συγκυρία, ένα πρόσθετο πεδίο ευκαιριών εργασίας, αντίθετα αποτελούν πεδίο εκμετάλλευσης και κυρίως μαύρης απασχόλησης.

Το Υπουργείο υποχρεούται λοιπόν να τρέξει τις διαδικασίες, για να αρθούν αυτές οι στρεβλώσεις και να επιταχυνθεί η υλοποίηση σημαντικών δράσεων που συμβάλουν στην αναβάθμιση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων στη χώρα μας».

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΣΧΟΛΗΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΡΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΕΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ.
    ΝΤΡΟΠΗ ΠΟΥ ΤΑ ΜΜΕ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ

Comments are closed.