Διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο εκπαιδευτικών στο Δάσος του Ρούβα

0
47

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Μοναδική εμπειρία αποτέλεσε  το διήμερο Επιμορφωτικό Σεμινάριο Εκπαιδευτικών με θέμα: «Γίνομαι ξανά παιδί: κατασκηνώνω, παίζω, συνεργάζομαι, αισθάνομαι, ανακαλύπτω… τα μυστικά του Δάσους του Ρούβα» το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Μαΐου 2011.

Το σεμινάριο διοργάνωσε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ρούβα με την υποστήριξη του Δήμου Γόρτυνας και σε συνεργασία με τους Υπευθύνους Π.Ε. Α/θμιας Εκπ. Κρήτης, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών και Διασωστών του Τμήματος Μοιρών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Το σεμινάριο υλοποιήθηκε εξ’ ολοκλήρου στο Δάσος του Ρούβα.

Οι επιμορφούμενοι με την καθοδήγηση πενταμελούς ομάδας του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών και Διασωστών του Τμήματος Μοιρών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού έστησαν τις σκηνές τους και έμαθαν να επιβιώνουν στις δυσκολίες του Δάσους: να προβλέπουν, να προλαβαίνουν και να αντιμετωπίζουν ατυχήματα αλλά και επείγουσες καταστάσεις στην επαφή τους με το Δάσος.

Με τη βοήθεια των επιστημόνων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Αβραμάκη Εμμανουήλ, Ξηρουχάκη Σταύρο και Φασουλά Χαράλαμπο, ανακάλυψαν τα μυστικά του Δάσους του Ρούβα, όπως το Κρητικό Κεφαλάνθηρο (ενδημική Ορχιδέα της Κρήτης), την Αμπελιτσιά ή Ανέγνωρο (το μοναδικό ενδημικό δέντρο της Κρήτης), την ορνιθοπανίδα (Γυπαετός, Γύπας, Χρυσαετός κ.ά. πουλιά) της περιοχής αλλά και τους Νουμουλίτες (θαλάσσια απολιθώματα) και τα πετρώματα του βουνού.Με τους εκπαιδευτικούς  Φιλιππάκη Αμαλία  και Μπάτσο Χριστόφορο, ως εμψυχωτές στις βιωματικές δραστηριότητες,  παί-ζωντας ήρθαν πιο κοντά μεταξύ τους και με τη φύση, αναζήτησαν τον «προσανατολισμό» τους και μέσα στη γαλήνη της νύχτας, ταξίδεψαν και αφουγκράστηκαν τους ψίθυρους του δάσους!

Οι διοργανωτές εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς όλους τους συνεργάτες και συντελεστές της διοργάνωσης αυτής και είμαστε σίγουροι ότι παρόμοιες δράσεις προάγουν την ποιότητα της Εκπαίδευσης και την οδηγούν στο δρόμο της αειφορίας.

econews

Σχόλια