ΧΑΔΑ: 10 ενεργοί στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης

0
5

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης υπάρχουν συνολικά 10 ενεργοί ΧΑΔΑ, ενώ άλλοι 27 έχουν κλείσει και αναμένεται η αποκατάσταση τους.

Οι  δήμοι που δεν θα προχωρήσουν στο κλείσιμο των ΧΑΔΑ αναμένεται να βρεθούν με αντιμέτωποι με «τσουχτερά» πρόστιμα από την ΕΕ που φτάνουν μέχρι και τις 34.000 ευρώ την ημέρα.

Ο διευθυντής του Φορέα Διαχείρισης των Απορριμμάτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (ΔΙΑΑΜΑ-Θ ΑΑΕ) Δημήτρης Δερματάς επισήμανε ότι υπάρχουν από 4 ΧΑΔΑ σε Έβρο και Δράμα και 2 στην Καβάλα.

Στην Δράμα και στον Έβρο, έχουν δρομολογηθεί οι απαραίτητες μελέτες και ο Δημήτρης Δερματάς εκτίμησε ότι μέχρι τις αρχές του 2012 οι ΧΑΔΑ θα έχουν κλείσει, εφόσον υπάρξει χρηματοδότηση.

Δυσκολότερα είναι τα πράγματα στην Καβάλα γιατί παρουσιάστηκε δυστοκία στο να δεχθεί ο ΧΥΤΑ που λειτουργεί εκεί τα επιπλέον απορρίμματα μετά το κλείσιμο των ΧΑΔΑ σε Ελευθερούπολη και Χρυσούπολη.

Για τις ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων, σε Αλεξανδρούπολη και Χρυσούπολη Καβάλας, έχουν κατατεθεί οι μελέτες εδώ και ενάμιση χρόνο και εκκρεμεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση, ενώ μόλις ξεκίνησε η διαδικασία διαβούλευσης.

Στις δύο εγκαταστάσεις προβλέπεται ότι θα λειτουργήσουν ΧΥΤΥ, με αναερόβια χώνευση και κομποστοποίηση απορριμμάτων.

Στο πλαίσιο του περιφερειακού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων, προβλεπόταν η αναβάθμιση των 3 ΧΥΤΑ που λειτουργούν σε Κομοτηνή, Ξάνθη και Καβάλα καθώς και η εγκατάσταση χώρου διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών και χώρων προσωρινής αποθήκευσης σε Δράμα και Έβρο, με ανακύκλωση, κομποστοποίηση και δεματοποίηση απορριμμάτων.

Από αυτά, το μόνο που έχει γίνει είναι η διενέργεια διαγωνισμού για την αναβάθμιση του ΧΥΤΑ Κομοτηνής.
Αισιοδοξία δημιουργεί το γεγονός ότι προχωράει ικανοποιητικά η ανακύκλωση στην Κομοτηνή και στην Αλεξανδρούπολη.

Επίσης, έχουν ολοκληρωθεί ή είναι σχεδόν έτοιμοι 12 σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ), ενώ προβλέπονται άλλοι 2 σε Σουφλί και Καβάλα και 5 κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών.

Πηγή aftodioikisi.gr

 

 

econews

Σχόλια