Μικροτσίπ σε ψάρια στον ποταμό Νέστο

0
53

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε.) που εδρεύει στη Νέα Πέραμο του Δήμου Παγγαίου Καβάλας, στο πλαίσιο έρευνας με σκοπό τη δημιουργία περάσματος ψαριών στο αρδευτικό φράγμα Τοξοτών στον ποταμό Νέστο, εμφύτεψε μικροτσίπ σε ψάρια.

Αυτό έγινε σε μια προσπάθεια να παρακολουθήσει η ομάδα τη μεταναστευτική τους πορεία, προκειμένου  να διευκολύνει το ταξίδι τους ανοίγοντας νέους υδάτινους δρόμους.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα paseges.gr, την εν λόγω πρωτοποριακή έρευνα εκπόνησαν και επέβλεψαν επιστήμονες του ΙΝ.ΑΛ.Ε. με επικεφαλής το βιολόγο – ιχθυολόγο Δρ. Μάνο Κουτράκη και τους συνεργάτες του Α. Σαπουνίδη, Ν. Καμίδη και Δ. Λαχουβάρη.

Στη μελέτη που εκπονήθηκε, επισημαίνεται ότι η αδυναμία μετακίνησης των πληθυσμών των διαφόρων ειδών ιχθυοπανίδας λόγω της ύπαρξης φραγμάτων και άλλων τεχνικών ή φυσικών εμποδίων που υπάρχουν κατά μήκος του ποταμού Νέστου και των παραπόταμών του, μπορεί να επιλυθεί εν μέρει με την κατασκευή σκαλών ψαριών, παρακαμπτήριων καναλιών ή άλλων συστημάτων μεταφοράς των ψαριών.

Ο σχεδιασμός της κατασκευής των εν λόγω συστημάτων πρέπει να γίνει με βάση ορισμένων πτυχών όπως της συμπεριφοράς των μεταναστευτικών ψαριών και της ταχύτητας με την οποία κολυμπούν.

Το φράγμα των Τοξοτών αποτελεί το παλαιότερο μεγάλο εμπόδιο στην ανοδική πορεία ορισμένων μεταναστευτικών ειδών, όπως το χέλι και η σαρδελομάνα.

Έτσι κρίνεται αναγκαία η κατασκευή ενός παρακαμπτηρίου καναλιού, το οποίο θα αποκαταστήσει τη διέλευση των ειδών της ιχθυοπανίδας κατά μήκος του Νέστου.

Στο πλαίσιο της έρευνας, τοποθετήθηκαν πιλοτικά 250 μικροτσίπ σε ψάρια που άνηκαν σε είδη που υπάρχουν σε αφθονία στην ιχθυοπανίδα του Νέστου προκειμένου έτσι να είναι δυνατή η μελέτη της μετακίνησης των ψαριών.

Για την κατασκευή παρακαμπτηρίου καναλιού η μόνη εφικτή και τεχνικά εναλλακτική λύση είναι η κατασκευή ενός νέου καναλιού που θα περνάει κάτω από την παλιά Εθνική Οδό Καβάλας – Ξάνθης και πάνω από τη αρδευτική διώρυγα που βρίσκεται νότιας της εθνικής οδούς.

Η κατασκευή του εν λόγω έργου θα διαρκέσει 2 χρόνια, θα κοστίσει 1,5 εκατομμύριο ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιεία.

 

econews

Σχόλια