Η "μάχη" για το Κλίμα διεξάγεται στις πόλεις

0
29

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Από το Λος Άντζελες ως το Γιοχάνεσμπουργκ οι Δημοτικές Αρχές τοποθετούν οικολογικό φωτισμό στους δρόμους, αναβαθμίζουν ενεργειακά τα κτήρια και προωθούν την ποδηλασία με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων.

Υπό το βάρος δυσθεώρητων ελλειμμάτων και τις οικονομίες τους στο δρόμο της ανάκαμψης από την πρόσφατη παγκόσμια ύφεση, οι τοπικές Αρχές αναζητούν φθηνούς τρόπους για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τις κυβερνήσεις να επιτύχουν τους στόχους για το Κλίμα.

Ετήσιες δαπάνες ύψους από 300 δισ. δολάρια ως 1 τρισ.δολάρια θα συνέβαλλαν στη μείωση της κατανάλωσης κατά ένα τρίτο ως το 2050, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ (UNEP).

Όπως δήλωσε ο Έιχιμ Στάινερ, γραμματέας του UNEP, οι αστικές υποδομές που κατασκευάστηκαν όχι μόνο τα τελευταία 100 χρόνια, αλλά και τις πιο πρόσφατες δεκαετίες είναι εξαιρετικά μη αποδοτικές από ενεργειακής σκοπιάς.

Ενώ οι πόλεις καταλαμβάνουν μόλις το 2% της επιφάνειας της Γης, συγκεντρώνουν περισσότερο από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού και παράγουν το 70% των συνολικών εκπομπών αερίων.

Κατέχουν, λοιπόν, κεντρική θέση στις εθνικές πολιτικές για το Κλίμα, όπως εκείνη της Βραζιλίας που έχει θέσει στόχο τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά ένα τρίτο ως το 2020.

Η δουλειά των Δημοτικών Αρχών παγκοσμίως ίσως παρακινήσει τους απεσταλμένους των εθνικών κυβερνήσεων που θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες των Ηνωμένων Εθνών στη Βόννη την ερχόμενη εβδομάδα να διαμορφώσουν μια ατζέντα για τη σύνοδο για το Κλίμα που θα λάβει χώρα το Δεκέμβριο στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής.

Στόχος της Συνόδου του Ντέρμπαν είναι η θέσπιση ενός νέου πρωτοκόλλου για τις εκπομπές αερίων μετά από εκείνο του Κυότο που λήγει το 2012.

econews

Σχόλια