Φυσικό αέριο: «πιθανή συμμετοχή της Ελλάδας στη μεταφορά από Ισραήλ και Κύπρο»

0
10

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Ο υπουργός Επικρατείας κ. Χάρης Παμπούκης μιλώντας στο δείπνο που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου «2011 Mediterranean Oil & Gas Conference», ανέφερε ότι υπάρχουν ευνοϊκές προοπτικές για θετική εμπλοκή της χώρας μας στο ζήτημα της μεταφοράς φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος», ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι θα πιβεβαιωθούν, «αν όχι στο ακέραιο τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό» τα ευρήματα στις δύο χώρες.

«Πιστεύουμε ότι έχουμε την απαιτούμενη βαρύτητα προκειμένου να ανοίξουμε την πόρτα της Ευρώπης και να διευκολύνουμε ευρύτερες συνεννοήσεις. Είμαστε, επίσης, διατεθειμένοι να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο θωράκισης στο ενδεχόμενο μεταφοράς ποσοτήτων από την ΝΑ Μεσόγειο στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο ίδιος .

Επίσης, περιέγραψε τις στρατηγικές προτεραιότητες της χώρας μας στο «μέτωπο» της ενεργειακής διπλωματίας, στις οποίες περιέλαβε και τη διερεύνηση του ενδεχομένου μετεξέλιξης της Ελλάδας σε κόμβο διάθεσης και όχι απλώς σε κρίκο μεταφοράς του προϊόντος.

Οι στόχοι της Ελλάδας , περιλαμβάνουν ακόμη:

•την εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας και συνακόλουθα της ασφάλειας της χώρας με την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη διαφοροποίηση προμηθευτών αλλά και οδών μεταφοράς.

•τη δημιουργία νέων υποδομών, διασύνδεση τους με υπάρχοντα δίκτυα,

•την προσέλκυση ξένων επενδύσεων που αν αξιοποιηθούν σωστά θα συμβάλλουν στις αναπτυξιακές προοπτικές για την ελληνική περιφέρεια και δη τις περιοχές της Β. Ελλάδας, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι υποβαθμισμένες.

•το σεβασμό αλλά όχι την υποτέλεια στις συμβατικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της χώρας μας στους ευρατλαντικούς θεσμούς, με παράλληλη συνεκτίμηση των αντικειμενικών πραγματικοτήτων και των αριθμητικών δεδομένων

•την ενδυνάμωση της διαπραγματευτικής μας θέσης σε ζητήματα πέραν της ενέργειας και τον πιθανό συνακόλουθο αντίκτυπο σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής

Τέλος, αναφέρθηκε στον αγωγό Τουρκίας – Ελλάδας – Ιταλίας (ITGI), τονίζοντας ότι η πραγματοποίηση του, με αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, θα επιτρέψει στην Ευρώπη να ανοίξει το Νότιο Διάδρομο προσδίδοντας αξιοπιστία και βιωσιμότητα στους ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς και να δημιουργήσει τις δυνατότητες προκειμένου σε δεύτερη φάση να τροφοδοτηθεί η ευρωπαϊκή αγορά με επιπλέον πηγές τροφοδοσίας πέραν του Αζερμπαϊτζάν.

 

 

econews

Σχόλια