Φυσικό αέριο: πώληση του συνόλου των δικαιωμάτων στο κοίτασμα της Καβάλας εξετάζει το Δημόσιο

0
9

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Μέχρι και το σύνολο των δικαιωμάτων του, εξετάζει να δώσει το ελληνικό δημόσιο για την αξιοποίηση του κοιτάσματος φυσικού αερίου στη νότια Καβάλα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εξπρές», έγγραφο του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ξεκαθαρίζει ότι «στο πλαίσιο της στρατηγικής διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας, σε συνδυασμό με την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και τη μείωση δαπανών, το Ελληνικό Δημόσιο εξετάζει τη δυνατότητα και τους εναλλακτικούς τρόπους αξιοποίησης των δικαιωμάτων του επί του κοιτάσματος φυσικού αερίου στη νότια Καβάλα, μέσω πώλησης της συμμετοχής του σε εταιρεία, στην οποία θα εισφερθεί μέχρι του συνόλου των εν λόγω δικαιωμάτων».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών, «το Ελληνικό Δημόσιο, με τη συνδρομή των χρηματοοικονομικών, νομικών και τεχνικών συμβούλων, σκοπεύει να εξετάσει όλες τις επενδυτικές προτάσεις σχετικά με το κοίτασμα αερίου στη νότια Καβάλα (π.χ. για τη μετατροπή του σε αποθηκευτικό χώρο φυσικού αερίου), προκειμένου η επιλεχθείσα πρόταση να καθιστά το έργο βιώσιμο και να συμβάλλει στην ενεργειακή σταθερότητα της χώρας».

Σημειώνεται ότι το έγγραφο του κ. Παπακωνσταντίνου διαβιβάστηκε στη Βουλή, προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Βαϊτση Αποστολάτου, με την οποία εκφράζει ανησυχία τονίζοντας ότι «βρίσκεται στον αέρα επένδυση 400 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία υποθαλάσσιας αποθήκης αερίου στη νότια Καβάλα» και αυτό «διότι ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών ότι το συγκεκριμένο έργο θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αν και η συγκεκριμένη εταιρεία έχει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των αποθεμάτων στον Πρίνο και έχει ήδη καταθέσει πρόταση επένδυσης».

econews

Σχόλια