Υδρογονάνθρακες: το 2012 η αδειοδότηση για εκμετάλλευση – Επενδύσεις €1,3δισ. για φυσικό αεριο

0
3

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Εντός του επομένου έτους τοποθέτησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης την έναρξη Διεθνούς Γύρου Αδειοδότησης για την εξερεύνηση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος και τη νότια Κρήτη, μιλώντας στο Oil & Gas Conference.

Ο γύρος αδειοδότησης θα βασιστεί στα δεδομένα των σεισμικών ερευνών «μη αποκλειστικών δεδομένων» (Non-exclusive seismic surveys) που θα πραγματοποιηθούν σύντομα στην περιοχή, τα οποία τυγχάνουν συστηματικής επεξεργασίας από ειδικά σχεδιασμένο για το σκοπό Σύστημα Διαχείρισης Πληροφοριών.

Ο κ. Μανιάτης τόνισε πως «τα βεβαιωμένα και δυνητικά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας και η δυναμική της μεταξύ τους γεωπολιτικής και επιχειρηματικής αλληλεπίδρασης, μπορούν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια συντονισμένη στρατηγική μείωσης της εισαγωγικής εξάρτησης της Ε.Ε. από εξω-Ευρωπαϊκές πηγές».

Παράλληλα έκανε ειδική αναφορά στην αποσταθεροποίηση του αραβικού κόσμου και στον ενισχυμένο ρόλο που αυτή η εξέλιξη συνεπάγεται για την Ελλάδα ως ενεργειακός διάδρομος φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία και τις Καυκάσιες δημοκρατίες.

Η κυβέρνηση σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη υποστηρίζει απαρέγκλιτα την  υλοποίηση των αγωγών South Stream και Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη από τη Ρωσία, αλλά και του ITGI για τη μεταφορά προς την Ευρώπη φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν.

Τέλος, ο κ. Μανιάτης έκανε ειδική μνεία στην αναβάθμιση του ΕΣΦΑ σε περίπτωση υλοποίησης των παραπάνω αγωγών φυσικού αερίου επί ελληνικού εδάφους.

Ο υφυπουργός τόνισε πως «αποκτά πλέον θεσμική υπόσταση το Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου για την περίοδο μέχρι το 2014, με συνολικό προϋπολογισμό των έργων του Προγράμματος 1,3 δις €, εκ των οποίων τα 800 εκατ. € είναι ο προϋπολογισμός του αγωγού Κομοτηνή-Θεσπρωτία και τα 160 εκατ. €, ο προϋπολογισμός της 2ης αναβάθμισης του τερματικού σταθμού ΥΦΑ στη Ρεβυθούσα».

Πρόσθεσε δε πως «προωθούνται για ολοκλήρωση τους επόμενους μήνες συνδέσεις του αγωγού υψηλής πίεσης προς Αλιβέρι και Μεγαλόπολη, προκειμένου να τροφοδοτηθούν με Φυσικό Αέριο οι δύο υπό κατασκευή σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, ισχύος 420 MW και 810 MW αντίστοιχα».

econews

Σχόλια