Η Γερμανία λέει «όχι» στην πυρηνική ενέργεια

0
14

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Το κλείσιμο όλων των πυρηνικών εργοστασίων της χώρας ως το 2020 αποφάσισε ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας τη Δευτέρα 30 Μαΐου.

Κατόπιν αυτής της απόφασης, η Γερμανία γίνεται η πρώτη μεγάλη οικονομική δύναμη που λέει «όχι» στα πυρηνικά μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα.

Συνολικά, στη Γερμανία λειτουργούν 17 πυρηνικοί αντιδραστήρες, οι επτά παλαιότεροι εκ των οποίων τέθηκαν εκτός δικτύου για να υποβληθούν σε ελέγχους ασφαλείας μετά τη Φουκουσίμα.

Η Καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ είχε λάβει την απόφαση επέκτασης του χρόνου λειτουργίας των πυρηνικών αντιδραστήρων της χώρας, με τον τελευταίο να «κλείνει» το 2036.

Ωστόσο, υπό το βάρος των εξελίξεων στην Ιαπωνία, αλλά και της βαριάς εκλογικής ήττας στην οποία υποχρεώθηκε από τους Πράσινους στο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Βρέμης ανακάλεσε την απόφασή της.

Στόχος των Γερμανών είναι η αντικατάσταση του πυρηνικού δυναμικού από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι οποίες αυτή τη στιγμή παράγουν το 17% της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.

Τη σταδιακή απεμπλοκή της από την ατομική ενέργεια ανακοίνωσε πρόσφατα και η κυβέρνηση της Ελβετίας όπου το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από πυρηνικούς αντιδραστήρες.

econews

Σχόλια