Φυσικό αέριο: νέα ενεργειακή «λυπητερή» για τη βιομηχανία από τον ΕΦΚ

0
10

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε έντονη αίσθηση η ανακοίνωση των μεγάλων καταναλωτών ενέργειας μέσω της ΕΒΙΚΕΝ, απέναντι στο μέτρο της επιβολής ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Energypress.gr., η ΕΒΙΚΕΝ στην ανακοίνωση της έκανε λόγο για φοροεισπρακτικό μέτρο που θα θίξει άμεσα και καίρια την ανταγωνιστικότητα και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων εντάσεως ενέργειας.

Επίσης, η ΕΒΙΚΕΝ επισήμανε ότι στην Ελλάδα η τιμή του φυσικού αερίου για τις μεταποιητικές βιομηχανίες είναι 60 έως 70% υψηλότερες από τις γειτονικές χώρες και τονιζόταν ότι «κάθε νέα φορολογία που αυξάνει το κόστος παραγωγής οδηγεί περισσότερες βιομηχανίες στο λουκέτο».

Οι βιομηχανίες επικαλούνται το παράδειγμα από την επιβολή ΕΦΚ στο ρεύμα, που αποτέλεσε δυσάρεστη έκπληξη καθώς η κυβέρνηση επέλεξε να επιβάλει στην υψηλή τάση πενταπλάσιο φόρο από το ελάχιστο επίπεδο ΕΦΚ που υπαγορεύει η σχετική οδηγία.

Στη μέση τάση μάλιστα ο φόρος ήταν δεκαπλάσιος σε σχέση με το κατώτατο όριο της οδηγίας.

Στο φυσικό αέριο, το ελάχιστο όριο που θέτει η οδηγία στον ΕΦΚ είναι 1,08€/MWh, δηλαδή για έναν μεγάλο πελάτη που βρίσκεται στο όριο των 100.000 MWh το χρόνο η αύξηση μεταφράζεται σε 110 χιλιάδες € ετησίως ή αλλιώς αύξηση περίπου 3% στα τιμολόγια φυσικού αερίου.

Τα εν λόγω ποσά ισχύουν εφόσον υιοθετηθεί το ελάχιστο όριο που προβλέπει η οδηγία ενώ σε περίπτωση που ισχύσει η λογική του ΕΦΚ στον ηλεκτρισμό η επιβάρυνση μπορεί να είναι πολλαπλάσια.

Οι βιομηχανίες πάντως έχουν κάθε λόγο να υποστηρίζουν ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν βρεθεί και αυτές στο στόχαστρο της φοροκαταιγίδας της κυβέρνησης ενώ και μια σειρά από αλλαγές στις τιμολογήσεις της ΔΕΗ έχουν επιδεινώσει δραματικά το κόστος ενέργειας.

 

econews

Σχόλια