Φουκουσίμα: η ραδιενέργεια σε επίπεδα Τσέρνομπιλ

0
5

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Σε επίπεδα Τσέρνομπιλ έχει φτάσει η ραδιενέργεια στο έδαφος γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Μετρήσεις σε δείγματα χώματος από περιοχές εκτός της νεκρής ζώνης των 20 χιλιομέτρων που έχει προβλεφθεί γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο έδειξαν επίπεδο ραδιενέργειας 1,48 μπεκερέλ ανά τετραγωνικό μέτρο, όσο δηλαδή το όριο εκκένωσης περιοχών που θεσπίστηκε μετά το Τσέρνομπιλ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε ο Ιαπωνικός Οργανισμός Διαχείρησης Πυρηνικών Αποβλήτων, η ραδιενέργεια έχει εξαπλωθεί σε ακτίνα 600 χιλιομέτρων γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Τα ευρήματα της έρευνας καθιστούν επιτακτική τη λήψη άμεσων μέτρων, ώστε να αποφευχθεί η απονέκρωση της περιοχής όπως συμβαίνει ακόμα στην Ουκρανία.

Εκτιμάται ότι οι νέες τεχνολογίες απορρύπανσης των εδαφών θα επισπεύσουν την επιστροφή των κατοίκων στις οικίες τους.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η διαδικασία καθαρισμού πρέπει να ολοκληρωθεί σε ορίζοντα τριετίας, προκειμένου να είναι αποτελεσματική.

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με το Reuters δύο εργάτες του πυρηνικού εργοστασίου ενδέχεται να έχουν εκτεθεί σε ραδιενέργεια πάνω από τα επίπεδα ασφαλείας, περιστατικό που αν επιβεβαιωθεί θα είναι το πρώτο μετά το φονικό τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

econews

Σχόλια