Αγορά ρύπων: κίνδυνο "κράχ" στην επόμενη δεκαετία βλέπουν οι αναλυτές

0
7

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Η αγορά δικαιωμάτων ρύπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινδυνεύει να «φρακάρει» την επόμενη δεκαετία με κίνδυνο να καταρρεύσουν οι τιμές και οι κυβερνήσεις να χάσουν δισεκατομμύρια προϋπολογισθέντων εσόδων από την εμπορία τους.

Στο προσεχές διάστημα ο ενεργειακός τομέας της Κομισιόν θα παρουσιάσει το σχέδιο ενεργειακής αποδοτικότητας, το οποίο θα προτείνει περικοπές στην κατανάλωση ενέργειας σε κτήρια, οχήματα, αλλά και στη βιομηχανία.

Ειδικοί της αγοράς ρύπων εκτιμούν πως θα ήταν λανθασμένη μια θέσπιση επιπλέον κανονισμών για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου εκ μέρους της Κομισιόν εκτός από το Emissions Trading Scheme (ETS).

Το ETS καλύπτει περίπου 11.000 εργοστάσια και ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες, οι οποίες είναι αναγκασμένες να αγοράζουν άδειες εκπομπών ρύπων για κάθε εκλυόμενο τόνο διοξειδίου του άνθρακα.

Μια ενδεχόμενη αυστηροποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, θα οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης για άδειες ρύπων και επαγωγικά θα συμπιέσει τις τιμές τους με αποτέλεσμα απώλειες δισεκατομμυρίων για τις κυβερνήσεις.

econews

Σχόλια