Κίνα: Τέλος οι δωρεάν πλαστικές σακούλες στα καταστήματα

0
23

Περιβάλλον, Ενέργεια, Οικολογία:

Σε μια προσπάθεια να μπει φρένο στη ρύπανση του περιβάλλοντος από τα πλαστικά απορρίμματα, οι αρχές της Κίνας σκοπεύουν να απαγορεύσουν σε όλα τα καταστήματα να δίνουν δωρεάν πλαστικές σακούλες στους πελάτες τους – κάτι που σήμερα ισχύει μόνο για τα σούπερ-μάρκετ -.

Όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο Νέα Κίνα, τα βιβλιοπωλεία και τα φαρμακεία στο εξής δεν θα επιτρέπεται να διαθέτουν δωρεάν πλαστικές σακούλες στους πελάτες. Δεν έχει διευκρινιστεί ωστόσο από πότε θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο μέτρο.

Από την 1η Ιουνίου 2008 τα σούπερ-μάρκετ χρεώνουν τις σακούλες που ζητούν οι πελάτες για τη μεταφορά προϊόντων. Την ημερομηνία αυτή η Κίνα απαγόρευσε την παραγωγή, πώληση και χρήση των πλαστικών σακούλων και είναι μία από τις ελάχιστες χώρες του κόσμου που έχουν υιοθετήσει τόσο σκληρά μέτρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από το 2008 στην Κίνα χρησιμοποιούνταν σε καθημερινή βάση περίπου 3 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες. Σύμφωνα με την Επιτροπή Μεταρρυθμίσεων και Εθνικής Ανάπτυξης (NDRC), η απαγόρευση βοήθησε να μειωθεί η κατανάλωση σακούλων κατά περίπου 24 δισεκατομμύρια ετησίως.

econews

Σχόλια