Τεράστια κενά σε πυροσβέστες καταγγέλλει ο Ψωμιάδης

0
10

Περιβάλλον Ενέργεια Οικονομία:

Επιστολή στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή έστειλε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης σχετικά με τα προβλήματα και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει το Πυροσβεστικό Σώμα της Π.Κ.Μ. κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο.

Στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας υπογραμμίζει ότι η αντιπυρική περίοδος που έχει ήδη ξεκινήσει «βρίσκει το Πυροσβεστικό Σώμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αποδυναμωμένο και αντιμέτωπο με προβλήματα καθημερινής λειτουργίας, με σοβαρότατες ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό» και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ο κατάλογος των ελλείψεων μόνο απογοήτευση και ανησυχία μπορεί να προκαλέσει. Τεράστια κενά σε οργανικές θέσεις πυροσβεστών (4.500 κενές οργανικές θέσεις!), τοπικές υπηρεσιακές μονάδες να υπολειτουργούν (1ος, 2ος και 3ος Π.Σ. Θεσσαλονίκης αλλά και Π.Υ. Κατερίνης, Γιαννιτσών, Αλεξάνδρειας, Έδεσσας, Αριδαίας, Κιλκίς και Σερρών), περικοπές στον οικονομικό προϋπολογισμό του Υπουργείου σας που ξεπερνούν τα 80 εκατ. ευρώ, σοβαρά προβλήματα στέγασης και ακαταλληλότητας κτιρίων (2ος και 3ος Π.Σ. Θεσσαλονίκης, Π.Κ. Λαγκαδά, Π.Κ. Νιγρίτας, Π.Υ. Έδεσσας), πεπαλαιωμένα και ακατάλληλα για χρήση οχήματα, πυροσβέστες χωρίς τον απαραίτητο ατομικό εξοπλισμό (παρόλο που υπάρχουν διαθέσιμες ατομικές προσωπίδες στις αποθήκες των Αθηνών, έλλειψη φορητών ασυρμάτων, ρουχισμού και υποδημάτων) αλλά και μειώσεις της τάξης του 20-25% στους μισθούς των πυροσβεστών».

Στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας τονίζει ότι «οι απαιτήσεις της Περιφέρειας για πυροπροστασία είναι ιδιαίτερα υψηλές και ο αδιαμφισβήτητος επαγγελματισμός, η εργατικότητα και η αυτοθυσία των πυροσβεστών μας δεν επαρκούν» και ζητά από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη να προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες και οι ελλείψεις του πυροσβεστικού σώματος. «Δεν μπορούμε να παίζουμε με τη ασφάλεια του πολίτη και με την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος. Δεν μπορούμε να παίζουμε με την αξιοπρέπεια και με το φιλότιμο των πυροσβεστών μας. Καμία περικοπή δε χωρά στη ζωή και την περιουσία του πολίτη» καταλήγει στην επιστολή του ο Π. Ψωμιάδης.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Π. Ψωμιάδη έχει ως εξής:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Πρόσφατα ενημερώθηκα διεξοδικά από το Δ.Σ. της Ένωσης Υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει το σώμα κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο.

Η αντιπυρική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει και βρίσκει το Πυροσβεστικό Σώμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αποδυναμωμένο και αντιμέτωπο με προβλήματα καθημερινής λειτουργίας, με σοβαρότατες ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Οι πυροσβέστες μας ρίχνονται στη μάχη της προστασίας της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και του φυσικού πλούτου της Περιφέρειας, απογυμνωμένοι από τα στοιχειώδη μέσα και τους πόρους που απαιτούνται. Ο κατάλογος των ελλείψεων μόνο απογοήτευση και ανησυχία μπορεί να προκαλέσει. Τεράστια κενά σε οργανικές θέσεις πυροσβεστών (4.500 κενές οργανικές θέσεις!), τοπικές υπηρεσιακές μονάδες να υπολειτουργούν (1ος, 2ος και 3ος Π.Σ. Θεσσαλονίκης αλλά και Π.Υ. Κατερίνης, Γιαννιτσών, Αλεξάνδρειας, Έδεσσας, Αριδαίας, Κιλκίς και Σερρών), περικοπές στον οικονομικό προϋπολογισμό του Υπουργείου σας που ξεπερνούν τα 80 εκατ. ευρώ, σοβαρά προβλήματα στέγασης και ακαταλληλότητας κτιρίων (2ος και 3ος Π.Σ. Θεσσαλονίκης, Π.Κ. Λαγκαδά, Π.Κ. Νιγρίτας, Π.Υ. Έδεσσας), πεπαλαιωμένα και ακατάλληλα για χρήση οχήματα, πυροσβέστες χωρίς τον απαραίτητο ατομικό εξοπλισμό (παρόλο που υπάρχουν διαθέσιμες ατομικές προσωπίδες στις αποθήκες των Αθηνών, έλλειψη φορητών ασυρμάτων, ρουχισμού και υποδημάτων) αλλά και μειώσεις της τάξης του 20-25% στους μισθούς των πυροσβεστών.

Κύριε υπουργέ,

Οι απαιτήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για πυροπροστασία είναι ιδιαίτερα υψηλές καθώς, όπως γνωρίζετε, διαθέτει τεράστιο δασικό όγκο και σπάνιο φυσικό πλούτο, περιλαμβάνει περιοχές πολυπληθείς και μεγάλης τουριστικής αιχμής.

Ο αδιαμφισβήτητος επαγγελματισμός, η εργατικότητα και η αυτοθυσία των πυροσβεστών μας δεν επαρκούν. Σας ζητώ να προχωρήσετε άμεσα σε όλες τις δέουσες ενέργειες ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες και οι ελλείψεις του πυροσβεστικού σώματος και να εξασφαλιστεί το αξιόμαχο του πυροσβεστικού μας στόλου. Δεν μπορούμε να παίζουμε με τη ασφάλεια του πολίτη και με την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος. Δεν μπορούμε να παίζουμε με την αξιοπρέπεια και με το φιλότιμο των πυροσβεστών μας. Καμία περικοπή δε χωρά στη ζωή και την περιουσία του πολίτη.

Με εκτίμηση,

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

Παναγιώτης Χ. Ψωμιάδης»

econews

Σχόλια