Φυσικό αέριο: ενδιαφέρον της Gazprom για εξαγορά της ΔΕΠΑ

0
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Το ενδιαφέρον της για εξαγορά της ΔΕΠΑ εκδήλωσε η ρωσική Gazprom δια στόματος του διευθύνοντος συμβούλου της Αλεξάντερ Μεντβιέντεφ.

Ο κ. Μεντβιέντεφ δήλωσε σχετικά πως “αυτό θα εξαρτηθεί από τους όρους του προγράμματος ιδιωτικοποίησης, αλλά και των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης φυσικού αερίου”.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης, προβλέπεται εντός του 2011 η μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στη ΔΕΠΑ στο 32%, με το 33% να εκχωρείται. Το μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ, στο οποίο συμμετέχουν προς το παρόν κατά 35% τα ΕΛΠΕ και κατά 65% το Ελληνικό Δημόσιο, ανέρχεται σε 991,2 εκ. ευρώ.

Πρόσφατα, ο υφυπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, είχε τονίσει ότι τα δίκτυα μεταφοράς θα παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο, παρ” ότι το νομοσχέδιο για τις ενεργειακές αγορές προβλέπει την είσοδο ιδιωτών και σε αυτόν τον τομέα.

Στο πλαίσιο της απελευθερωμένης αγοράς, ωστόσο, στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση και άλλοι, εκτός της ΔΕΠΑ, που θα θελήσουν να αναπτύξουν δραστηριότητα εμπορίας φυσικού αερίου ή θα θελήσουν να προμηθευτούν απ” ευθείας φυσικό αέριο από προμηθευτές του εξωτερικού.

econews

Σχόλια