Φουκουσίμα: υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στη θάλασσα

0
4

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας ανιχνεύθηκαν, μετά από ελέγχους της Greenpeace, σε προϊόντα αλιείας από τη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα.

Όπως τόνισε η οργάνωση, τα επίπεδα ραδιενέργειας στα φύκια ήταν υψηλότερα από τα επιτρεπτά, κάτι που προκαλεί μεγάλη ανησυχία για τους κινδύνους που προκύπτουν από τη μόλυνση των θαλάσσιων υδάτων. Σημειώνεται ότι συγκεκριμένα σε ένα είδος φυκιών ανιχνεύτηκαν 127.000 μπεκερέλ ανά κιλό, ενώ ραδιενεργό ιώδιο εντοπίστηκε και σε ψάρια και οστρακοειδή.

Παράλληλα, η Greenpeace άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση της Ιαπωνίας για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε την πυρηνική καταστροφή.

Οι αρχές της Φουκουσίμα πάντως διαβεβαίωσαν ότι η αλιεία απαγορεύεται στην περιοχή και ότι δεν έχουν διοχετευτεί στην αγορά αλιεύματα.

Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα, επισημαίνεται ότι το ιαπωνικό υπουργείο  Αλιείας δημοσιεύει ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα αποτελέσματα ελέγχων που πραγματοποιεί σε ψάρια, οστρακοειδή και φύκια από θαλάσσιες περιοχές κοντά στη Φουκουσίμα.

Αν ανιχνευθούν επίπεδα ραδιενέργειας υψηλότερα του επιτρεπτού ορίου, τα προϊόντα αποσύρονται και απαγορεύεται η πώλησή τους.

econews

Σχόλια