Ενέργεια: κοινή ευρωπαϊκή αγορά ζητά ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου

0
5

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Μια κοινή ενεργειακή Αγορά στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να είναι το επόμενο βήμα προς την ενοποίηση των 27, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει τη δημιουργία μιας κοινής, ανοιχτής αγοράς ενέργειας, ώστε οι εταιρείες να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, με απώτερο στόχο τη συμπίεση των τιμών προς όφελος των Ευρωπαίων πολιτών.

Ο κ.Μπούζεκ είπε πως η πρωτοβουλία δημιουργίας μιας Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Κοινότητας αποκτά όλο και πιο συγκεκριμένη μορφή, ενώ οι πολιτικοί αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι το επόμενο κεφάλαιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης θα αφορά την ενέργεια.

Δεν πρόκειται για ένα νέο θεσμό, αλλά για μια κοινή ενεργειακή πολιτική, μια κοινή αγορά ενέργειας, ώστε τα κράτη-μέλη της ΕΕ να μπορούν να αλληλοστηρίζονται σε περιόδους κρίσεων.

Η γενέτειρα του Μπούζεκ, Πολωνία αναλαμβάνει για πρώτη φορά την προεδρία της ΕΕ την 1η Ιουλίου για πρώτη φορά μετά την ένταξή της το 2004 και έχει ανάγει την ενέργεια σε κορυφαία της προτεραιότητα.

econews

Σχόλια