ΑΡΧΕΛΩΝ: αυξάνεται ο αριθμός των τραυματισμένων χελωνών

0
10

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Όσο ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες , ανεβαίνει ο αριθμός τραυματισμένων χελωνών που έρχονται στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών στη Γλυφάδα.

Μαζί με την αλλαγή του καιρού και την έλευση του καλοκαιριού, πληθαίνουν οι θαλάσσιες χελώνες που φτάνουν στα νερά της χώρας μας είτε για να αναπαραχθούν είτε για να τραφούν. Μάλλον, όταν όλη σου η ζωή είναι ένα ταξίδι και ο προορισμός μοιάζει να έχει κι αυτός την ίδια σημασία με τη διαδρομή, δεν μπορεί παρά να ζεις συνέχεια περιπέτειες!

Για την θαλάσσια χελώνα όμως, πολλές “περιπέτειες” μπορεί να αποβούν μοιραίες. Αυτοί οι ευγενικοί ταξιδιώτες αντιμετωπίζουν πολλούς κινδύνους κατά τη διάρκεια όλων αυτών των διαδρομών.

Ταχύπλοα σκάφη, δίχτυα και παραγάδια, υποβάθμιση των περιοχών ωοτοκίας και του θαλάσσιου περιβάλλοντος γενικότερα, συνθέτουν ένα παζλ κινδύνων που μόνο αδιάφορους δεν πρέπει να μας αφήνει. Ακόμα, οι ηθελημένοι τραυματισμοί θαλασσίων χελωνών αποτελούν μεν μία εξαίρεση στο κανόνα, αλλά δεν παύουν να εγείρουν ερωτηματικά.

Μόνο το τελευταίο μήνα, το Κέντρο Διάσωσης δέχτηκε 6 τραυματισμένες χελώνες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Με τη κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, την παρακολούθηση και φυσικά τις φροντίδες των εθελοντών ο ΑΡΧΕΛΩΝ ελπίζει το τέλος για αυτές τις χελώνες, καθώς και για τις άλλες 16 πιο “παλιές” χελώνες του κέντρου, να είναι αίσιο και να επιστρέψουν γρήγορα πάλι στη θάλασσα.

Οι θαλάσσιες χελώνες που “περνούν” από το Κ.Δ.Θ.Χ., μπορούν να γίνουν η αφορμή για περαιτέρω προβληματισμό, ένα προβληματισμό ο οποίος σε γόνιμο έδαφος θα επιφέρει αλλαγές στο τρόπο που σκέφτεται κάποιος. Σχολεία επισκέπτονται σε καθημερινή βάση (οργανωμένες επισκέψεις κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης) , ενώ ο καθένας μπορεί να κάνει μια ξεχωριστή βόλτα στη 3η Μαρίνα Γλυφάδας το Σαββατοκύριακο, 11:00-17:00 (είσοδος ελεύθερη).

 

Πηγή ΑΡΧΕΛΩΝ

 

econews

Σχόλια