ΧΥΤΑ Κερατέας: η παλιά χωματερή ως λύση για τα απορρίμματα

0
338

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Σε λύση πακέτο για εργοστάσιο απορριμμάτων και ΧΥΤΥ στην παλιά χωματερή της Κερατέας επικεντρώνονται οι σχεδιασμοί για τα απορρίμματα της Ανατολικής Αττικής, αφού η πρόταση για το Βιοτεχνικό Πάρκο δεν φαίνεται να περπατά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», δύο είναι οι κυριότεροι λόγοι:

Αφενός οι αντιδράσεις που υπάρχουν κυρίως από τις μονάδες τροφίμων στην φιλοξενία των εγκαταστάσεων στο ΒΙΟΠΑ, αφετέρου τα προβλήματα με τις χρήσεις του πάρκου αφού προβλέπονται μόνο μονάδες χαμηλής όχλησης στην περιοχή και για να αλλάξει αυτό απαιτείται νέα νομοθετική ρύθμιση.

Τη λύση για τον παλιό ΧΑΔΑ εμφανίζεται να προκρίνει και ο ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Ηλίας Λιακόπουλος.

Σήμερα το βράδυ αναμένεται νέα συνάντηση των φορέων της αυτοδιοίκησης για το θέμα με επικεφαλής τον δήμαρχο Λαυρεωτικής κ. Κώστα Λεβαντή.

Ακόμη, την προσεχή Παρασκευή είναι προγραμματισμένο δημοτικό συμβούλιο, στο οποίο αναμένεται να συζητηθούν οι προτάσεις για την χωροθέτηση των υποδομών επεξεργασίας απορριμμάτων.

Την λύση σε έκταση 50 στρεμμάτων που ανήκει στο δήμο και βρίσκεται δίπλα στον παλιό ΧΑΔΑ, επιβεβαίωσε στην εφημερίδα ο κ. Λεβαντής, αναφέροντας ότι ο ΒΙΟΠΑ παραμένει στο τραπέζι, παραδέχεται όμως ότι έχει πολλά προβλήματα.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση θεωρεί ως ιδανική λύση την περιοχή Οβριόκαστρο, που προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός για το ΧΥΤΑ.

Επίσης, έχει προτείνει προτείνει να γίνει σε μικρότερη έκταση (100 στρέμματα από 500 που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός) προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις.

Όμως η συγκεκριμένη πρόταση, όπως διαμηνύουν οι τοπικοί φορείς αποτελεί την ύστατη λύση με τα όσα μεσολάβησαν τους προηγούμενους μήνες στην Κερατέα.

Ο κ. Λιακόπουλος πρόσφατα εξέφρασε την βεβαιότητα ότι ο ΧΥΤΑ θα γίνει και ότι σε ένα χρόνο δεν θα υπάρχει καμία ανοικτή χωματερή.

Δήλωσε επίσης ότι είναι έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης για τα τέσσερα εργοστάσια απορριμμάτων της Αττικής και εξέφρασε την άποψη ότι ο περιφερειακός σχεδιασμός που έγινε το 2003 και περιλαμβάνει και το ΧΥΤΑ της Κερατέας δεν μπορεί να αλλάξει από την στιγμή που δεν έχει αποδειχτεί ότι δεν είναι σωστός.

 

«Δεν έγινε τίποτα τα προηγούμενα επτά χρόνια, αυτό είναι το πρόβλημα» επισήμανε ο κ. Λιακόπουλος.

 

econews

Σχόλια