Πάνω από 900 ξενικά είδη στη Μεσόγειο

0
44

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Πάνω από 900 ξενικά είδη έχουν «μεταναστεύσει» στη Μεσόγειο τις τελευταίες δεκαετίες και πολλά εξ αυτών διαμένουν σε βάρος άλλων ειδών.

Οι επιπτώσεις των «ξένων εισβολέων» στα οικοσυστήματα είναι πολύ σοβαρές. Όπως επισημαίνει Έλληνας ερευνητής από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, η εισβολή των ξενικών ειδών προκαλεί μεγάλες αλλαγές στα φυτά και τα ζώα, ενώ επηρεάζει και τη διατροφική αλυσίδα.

«Η Μεσόγειος είναι η θάλασσα με τους περισσότερους εισβολείς παγκοσμίως», λέει ο Στέφανος Καλογήρου, ερευνητής στο Τμήμα Θαλάσσιας Οικολογίας του σουηδικού πανεπιστημίου, προσθέτοντας ότι τα είδη που εδραιώνονται στη Μεσόγειο, είναι σχεδόν αδύνατο να εξουδετερωθούν.

Έπειτα από μελέτη που διήρκεσε τέσσερα χρόνια, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, ο κ. Καλογήρου και οι συνεργάτες του κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το πρόβλημα έγκειται στην κατασκευή της Διώρυγας του Σουέζ, που δημιούργησε μία θαλάσσια οδό, η οποία συνδέει τη Μεσόγειο με την Ερυθρά Θάλασσα και, από εκεί, με τον Ινδικό Ωκεανό.

Αν και το πέρασμα είναι ανοιχτό εδώ και περισσότερα από 150 χρόνια, τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες για τα ξενικά είδη είναι περιορισμένα.

Αυτό πάντως που προκύπτει από τη μελέτη είναι ότι υπάρχουν περιπτώσεις που οι «εισβολείς» κυριαρχούν επί των αυτοχθόνων ειδών, γεγονός που προκαλεί μεταβολές στην τροφική αλυσίδα.

econews

Σχόλια