Ξάνθη: μύκητας προσβάλλει πεύκα στο περιαστικό δάσος

0
171

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ένας μύκητας που ονομάζεται Dothistroma sp. έχει προσβάλλει πεύκα στο περιαστικό δάσος της Ξάνθης, με αποτέλεσμα να πέφτουν οι βελόνες σε αρκετά δέντρα.

Σύμφωνα δημοσίευμα της ιστοσελίδας xanthipress.gr, το Δασαρχείο Ξάνθης υποστηρίζει ότι πρόκειται για μύκητα που στην Ελλάδα εντοπίσθηκε για πρώτη φορά την δεκαετία του 80 σε αναδασώσεις πεύκης στη Θεσσαλονίκη.

Όπως αναφέρει ο κ. Χρήστος Λιάρος, Υπ. Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης με το Συνδυασμό της Οικολογίας-Αλληλεγγύης, η ασθένεια που παρουσιάζουν τα δέντρα συχνά λέγεται και «προσβολή της κόκκινης ζώνης των βελόνων», λόγω των συμπτωμάτων δηλαδή την εμφάνιση μιας καφε-κόκκινης ζώνης στις βελόνες οι οποίες τελικά ξεραίνονται και πέφτουν.

Σε  περιπτώσεις έντονης προσβολής ο μύκητας προκαλεί καθολική βελονόπτωση, αλλά μόνο όταν  αυτό επαναλαμβάνεται σε διαδοχικά έτη προκαλεί εξασθένηση των δέντρων η οποία προσελκύει φλοιοφάγα έντομα που μπορεί να επιφέρουν  νέκρωση των δέντρων.

«Στην περιοχή της Ξάνθης έχει προσβάλει μόνο τραχεία πεύκη ενώ γειτονικά δέντρα μαύρης πεύκης και κουκουναριάς δεν προσβάλλονται. Από την διεθνή βιβλιογραφία παρατηρούμε  ότι η διάδοση της προσβολής  αυξάνεται κατά την διάρκεια υγρών   κλιματικών συνθηκών, με τον άνεμο και τις σταγόνες τις βροχής ακόμη και με νέφη ομίχλης.  Μάλιστα είναι κυρίαρχη η εντύπωση για την  Ξάνθη ότι  τα τελευταία χρόνια έχουμε αύξηση των βροχών την βλαστική περίοδο», επισημαίνει ο κ. Λιάρος.

econews

Σχόλια