Φωτοβολταϊκά: τον Ιούνιο η 2η φάση διαγωνισμού για το σταθμό της Κοζάνης

0
4

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Τα στελέχη της ΔΕΗ και της Pricewater House Cooper πραγματοποιούν αυτές τις ημέρες την αξιολόγηση των προτάσεων που κατατέθηκαν για το μεγάλο φωτοβολταϊκό έργο της Κοζάνης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του energypress.gr, αρμόδιος παράγοντας δήλωσε ότι οι περισσότερες από τις 21 προτάσεις που υποβλήθηκαν «ήταν πολύ υψηλού επιπέδου».

Την επόμενη εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των φακέλων και θα καταρτιστεί η λίστα με τις κοινοπραξίες που θα «περάσουν» στη δεύτερη φάση.

Σε πρώτη φάση, αυτό που ενδιαφέρει τη ΔΕΗ είναι ο επενδυτής να μπορεί να εξασφαλίσει κεφάλαια αξίας σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου ευρώ.

Η εξεύρεση των απαιτούμενων χρημάτων αποτελεί πλέον τον κρίσιμο παράγοντα, δεδομένου ότι η ΔΕΗ θέλει να ενισχυθεί από την αυξημένη πιστοληπτική δυνατότητα που θα «φέρουν» οι υποψήφιοι συνεταίροι της στο συγκεκριμένο έργο, οι οποίοι ταυτόχρονα θα είναι και οι στρατηγικοί εταίροι της στο χώρο των ΑΠΕ.

Δεύτερο σοβαρό στοιχείο αξιολόγησης είναι η δυνατότητα υλοποίησης του εργοστασίου κατασκευής φωτοβολταϊκών πάνελς, καθώς η διοίκηση της ΔΕΗ θεωρεί τη δημιουργία του εργοστασίου όρο εκ των ων ουκ άνευ για να προχωρήσει η επένδυση.

Στις κοινοπραξίες που θα περάσουν στη δεύτερη φάση, θα σταλεί πρόσκληση για να υποβάλλουν ολοκληρωμένη προσφορά, με βάση τις προδιαγραφές που θα θέσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, που θα βγάλει τη σχετική προκήρυξη για την τελική επιλογή, με βάση συγκεκριμένα οικονομικά και τεχνικά κριτήρια.

Η προκήρυξη αναμένεται εντός του Ιουνίου.

Από ελληνικής πλευράς έχουν καταθέσει ενδιαφέρον σε κοινό σχήμα Ελλάκτωρ, ΤΕΡΝΑ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ, DAMCO (του Ομίλου Κοπελούζου) και σε συνεργατικά σχήματα με ξένους ομίλους η ΜΕΤΚΑ, η J&P ΑΒΑΞ, η Positive Energy, η DTS Hellas κ.λπ.

Ενώ από τους διεθνείς παίκτες, υπάρχει ενδιαφέρον από Κινεζικούς, Ινδικούς Αμερικανικούς και Ευρωπαϊκούς ομίλους.

Ανάμεσά τους μεγάλα ονόματα όπως toshiba, Mitsubishi, siemens, elencor, Yingli, sunedison (η αμερικανική εταιρεία που είχε κάνει αρχικά συνομιλίες με τη ΔΕΗ), sunpower, EDF κ.λπ.

Αναλυτικά οι εταιρίες οι οποίες εκδήλωσαν ενδιαφέρον είναι οι εξής:

1. Lanco Solar International Ltd (Ινδία)

2. Κοινοπραξία Μακεδονική Φωτοβολταϊκή: Ελλάκτωρ Α.Ε., ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Α.Β.Ε.Τ.Ε., ΙΝΤΡΑΚΑΤ, DAMCO Energy S.A., Διεθνής Κατασκευαστική A.T.T.N.E. (Ελλάδα)

3. Toshiba Corporation – Mitsubishi Corporation (Ιαπωνία)

4. Siemens AG – Siemens A.E. (Γερμανία)

5. China North Industries Corp. (NORINCO) – ΑΤΕΣΕ Α.Ε. (Κίνα – Ελλάδα)

6. Elecnor S.A. (Ισπανία)

7. Yingli Green Energy Holding Co. (“Yingli Solar”) (Κίνα)

8. Q-Cells SE – REC – Schneider Electric (Γερμανία – Νορβηγία)

9. SunEdison Hellas Solar Energy S.A. (μητρική: ΗΠΑ)

10. SPWR Solar Energeiaki Hellas (100% θυγατρική της SunPower Corp.) – METKA Α.Ε. (ΗΠΑ – Ελλάδα)

11. Κοινοπραξία ESSE s.rl.: Enel Green Power Spa – Sharp Corporation – Sharp Electronics (Italia) Spa (Ιταλία Ιαπωνία)

12. EDF Energies Nouvelles (Γαλλία)

13. Hanergy Holding Group Ltd (σε συνεργασία με τη 5K Enterprises S.A.) (Κίνα)

14. Shanghai Aerospace Automobile Electromechanical Co. Ltd (Κίνα)

15. AES Solar Energy Limited (ΗΠΑ)

16. Enolia Energy S.A. – ITOCHU Corporation – Abeinsa Ingeniera y Construccion S.A. – Solar Cells Εναλλακτικά Συστήματα Παραγωγής Ενέργειας Α.Ε. – Yingli Green Energy Holding Co. Ltd (Ελλάδα – Ιαπωνία – Ισπανία – Κίνα)

17. J&P AVAX S.A. – Sorgenia SpA – Würth Solar GmbH Co., KG (Ελλάδα – Ιταλία – Γερμανία)

18. Centrotherm Photovoltaics AG – Dongfang Electric International Corporation – DTS Hellas S.A. (Γερμανία – Κίνα – Ελλάδα)

19. Sojitz Corporation – ISOLUX INGENIERIA S.A. (Ιαπωνία – Ισπανία)

20. CEEG Research Solar Institute Co. Ltd* (Κίνα)

21. GMG International Engineering & Equipment Co. Ltd – Positive Energy* (Κίνα – Ελλάδα)

 

econews

Σχόλια