Αιολικά πάρκα: από Σκύρο και Κρήτη ξεκινούν οι έρευνες για τη χωροθέτηση

0
12

Περιβάλλον Ενέργεια οικολογία:

Σε Σκύρο και Κρήτη θα ξεκινήσουν οι έρευνες για την καταλληλότητα των χωροθετήσεων των αιολικών πάρκων στη χώρα μας, με την προοπτική μιας στρατηγικής προσέγγισης για την επιλογή της θέσης τους γενικότερα, τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στόχος είναι η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων που έχουν στη βιοποικιλότητα τα αιολικά πάρκα, καθώς επίσης και η επίτευξη των στόχων προστασίας του δικτύου NATURA 2000.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, με ερωτήσεις του προς την Κομισιόν, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος, είχε καταθέσει στοιχεία για τα πάρκα στην περιοχή «Σκύρος – Ορος Κόχυλα» (GR2420006) και σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας της Κρήτης, όπου κινδυνεύουν σημαντικά απειλούμενα είδη αρπακτικών.

Επίσης επισήμανε ότι στην Ελλάδα το χωροταξικό πλαίσιο του πρώην υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά για τις ΑΠΕ επιτρέπει χωροθέτηση αιολικών πάρκων σε ευαίσθητες περιοχές, καθώς εξαιρούνται μόνο οι οικότοποι προτεραιότητας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο ευρωβουλευτής δίνει έμφαση και στην ελλιπέστατη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και υποστηρίζει ότι, παρά την κατ” αρχήν θετική αύξηση του εθνικού στόχου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η χώρα μας δεν διαθέτει ουσιαστική εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων και χωροταξικό σχεδιασμό για τα αιολικά.

«Χρειαζόμαστε αποτελεσματική ισορροπία ανάμεσα στην προώθηση των ΑΠΕ και στις άλλες όψεις της προστασίας του περιβάλλοντος, όπως στη Δανία και τη Γερμανία», τονίζει ο κ.  Τρεμόπουλος.

econews

Σχόλια