«Πρασινίζουν» τα Τουρκοβούνια

0
121

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Σε λόφο-ανάσα για ολόκληρο το Λεκανοπέδιο μπορεί να μετατραπεί ο χώρος γύρω από τα παλιά νταμάρια στα Τουρκοβούνια, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας.

Πρόκειται για περίπου 500 στρέμματα, ανάμεσα στους Δήμους Ψυχικού-Φιλοθέης, Γαλατσίου και Αθήνας, κομμάτι του λόφου των Τουρκοβουνίων, που καλύπτει συνολικά 1.800 στρέμματα από τα οποία τα 1.300 έχουν αναγνωριστεί ως δασικά ή αναδασωτέα, με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

Εδώ και πολλά χρόνια το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ανακοινώσει προγράμματα ανάπλασης, το οποίο ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί.

Αυτό που επείγει σε πρώτη φάση είναι να βρεθεί λύση για τις κτιριακές εγκαταστάσεις των δύο λατομικών μονάδων που έχουν εγκαταλειφθεί και έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπους και χώρους ανεξέλεγκτης εναπόθεσης μπάζων.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο χώρος των παλιών νταμαριών μπορεί να αποκτήσει τη δική του ταυτότητα με μικρές πράσινες γωνιές σε σημεία όπου μπορεί να συγκρατηθεί το χώμα και με διαμορφώσεις χώρων για ανάπαυση και παιχνίδι.

Η συγκεκριμένη πρόταση αναπτύχθηκε από μια ομάδα τελειοφοίτων της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου, με υπεύθυνο τον καθηγητή Γιώργο Χαϊδόπουλο.

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της διπλωματικής τους εργασίας, οι Ανδρέας Δεμερτζής, Γιάννης Κατσάνος και Θανάσης Φαραγγάς, κατέγραψαν την εικόνα της περιοχής και μελέτησαν την ιστορία της που ξεκινά από την αρχαιότητα.

Η μελέτη σέβεται το εδαφικό ανάγλυφο και ξεκινά από την οριοθέτηση της προστατευόμενης ζώνης ώστε να μην υπάρξουν επίδοξοι καταπατητές. Σε επιλεγμένα σημεία θα γίνουν επιχωματώσεις για να ακολουθήσει η φύτευση φυτών που κυριαρχούν στο αττικό τοπίο. Οι ελιές και οι μουριές θα κυριαρχούν στις ζώνες πρασίνου, ενώ πεύκα θα σηματοδοτούν τις βασικές διαδρομές. Μανόλιες και σφένδαμοι θα κυριαρχούν στα βοηθητικά μονοπάτια και στις κορυφές του λόφου προβλέπονται ψηλές λεύκες.

Στόχος είναι το πράσινο να συνεχίζεται με τα ίδια χαρακτηριστικά και στους δρόμους των δύο δήμων. Προβλέπονται μονοπάτια για περίπατο και ποδήλατο, καθώς και διαμορφώσεις για στάσεις των επισκεπτών.

Εκτός αυτού θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια, κυρίως προς την πλευρά του Γαλατσίου, για τη στέγαση των υπηρεσιών του πολιτιστικού πάρκου.

econews

 

Σχόλια