Ιαπωνία: Στα 184 δισ. δολάρια η ανοικοδόμηση

0
7

Περιβάλλον, Ενέργεια, Οικολογία:

Δέκα έως δεκαπέντε τρισεκατομμύρια γεν (184 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) ίσως χρειαστεί να δαπανήσει η κυβέρνηση για την ανοικοδόμηση της Ιαπωνίας σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε σήμερα ο  Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, Καόρου Γιοσάνο, ο οποίος μάλιστα δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να καταφύγει στην έκδοση ομολόγων.

Η Ιαπωνία δεν έχει συνέλθει από τα γεγονότα της  11ης Μαρτίου 2011, που βύθισαν τη χώρα στην ύφεση με την οικονομία να συρρικνώνεται ολοένα και περισσότερο, καθώς οι διακοπές ρεύματος και η διάσπαση στην αλυσίδα της προσφοράς πλήττουν το βιομηχανικό προϊόν.

Νωρίτερα αυτό το μήνα η κυβέρνηση πέρασε από το κοινοβούλιο έναν έκτακτο προϋπολογισμό τεσσάρων τρισεκατομμυρίων γεν προκειμένου να ανταποκριθεί στο κόστος της άμεσης ανακούφισης από την καταστροφή,  ενώ σχεδιάζει να ετοιμάσει έναν αρκετά μεγάλο δεύτερο έκτακτο προϋπολογισμό για ανοικοδόμηση.

Την ίδια στιγμή το δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας, το οποίο ανέρχεται στα πέντε τρισεκατομμύρια δολάρια, είναι το μεγαλύτερο ανάμεσα στις μεγάλες βιομηχανοποιημένες οικονομίες, περιορίζοντας τις ευκαιρίες για επιπλέον δημοσιονομικά κίνητρα.

Ο Γιοσάνο, που θεωρείται οπαδός της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, έχει δηλώσει πως η αύξηση των φόρων είναι κρίσιμης σημασίας για την Ιαπωνία προκειμένου να ανταποκριθεί στο αυξανόμενο ραγδαία κόστος κοινωνικής πρόνοιας και να σταθεροποιήσει τα διαλυμένα οικονομικά της Ιαπωνίας, ωστόσο οι βουλευτές εμφανίζονται διστακτικοί απέναντι στο ενδεχόμενο αυτό.

econews

Σχόλια