Σαλάτα με σπαράγγια και κορδέλες ομελέτας

0
69

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ανοιξιάτικο λαχανικό, το σπαράγγι (asparagus officinalis), παλιότερα στην οικογένεια των Λειριοειδών και τώρα στων Ασπαραγγοειδών, είναι πολυετές και κυριολεκτικά ψηλομύτικο αφού λογίζεται ιδιαίτερο στην κουζίνα.

Παρότι σήμερα καλλιεργείται συστηματικά (πρώτη χώρα σε παραγωγή -μαντέψτε- η Κίνα, στην Ελλάδα καλλιεργείται από το 1961), η ανοιξιάτικη εμφάνισή του υπογραμμίζεται πάντα στο μαγειρικό ημερολόγιο από τους φαν του γκουρμέ.

Συνταγή για σπαράγγια εμφανίζεται στο βιβλίο του Απίκιου De re coquinaria (τόμος 3), τον 3ο αιώνα (για τους λατινομαθείς κλικ εδώ), οπότε οι καλοφαγάδες Ρωμαίοι και πριν οι Έλληνες προφανώς το τιμούσαν για την ντελικάτη του γεύση, το χρησιμοποιούσαν επίσης σαν φάρμακο λόγω των διουρητικών του ιδιοτήτων.

Ο γιατρός Γαληνός έγραψε πως το σπαράγγι «καθαρίζει και θεραπεύει» μια και αποβάλει από τον οργανισμό την αμμωνία γι’ αυτό και σε κάποιους (όχι όλους) υπάρχει ή από κάποιους (όχι όλους) αναγνωρίζεται μια ελαφρώς δυσάρεστη μυρωδιά στα ούρα και γι’ αυτό ο Προυστ έγραψε πως το σπαράγγι «…μετατρέπει το δοχείο σε μπουκάλι αρώματος».

Αντιοξειδωτικό, πλούσιο σε βιταμίνη C ειδικά τα πράσινα και όλα ανεξαρτήτως χρώματος εξαιρετικά χαμηλά σε θερμίδες (μόνον 20 περίπου ανά 100 γραμ.).

Υπάρχουν διάφορα είδη σπαραγγιών, διαφορετικά σε χρώμα, μέγεθος και γεύση. Από αυτά, τα λευκά που λέγονται και ‘χρυσά’ έχουν πιο γλυκιά γεύση από τα πράσινα και τα προτιμούν οι Ολλανδοί, οι Βέλγοι, οι Γερμανοί και οι Γάλλοι. Καλλιεργούνται με τρόπο που εμποδίζει την φωτοσύνθεση, πράγμα που τα κάνει επίσης πιο τρυφερά. Τα μοβ σπαράγγια είναι ιταλική εφεύρευση. Οι φανατικοί του είδους λατρεύουν τα ψιλούτσικα άγρια που συναντάμε ως αυτοφυή σε ημιορεινές περιοχές όπως το Πήλιο και η Μάνη.

Η συνταγή της σαλάτας ακολουθεί τον δημοφιλή συνδυασμό των σπαραγγιών με την ομελέτα, προσθέτοντας φρέσκα λαχανικά (τα κουκιά είναι της εποχής) και αρωματικά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε χρωματικό είδος σπαραγγιών προτιμάτε, αυτά στη φωτό είναι πράσινα και αρκετά λεπτά, σχεδόν ημιάγρια. Είναι ελαφριά και ταιριάζει ωραία με ένα φρέσκο λευκό και λίγο αρωματικό κρασί.

Προετοιμασία: 10-15 λεπτά και 20 περίπου το μαγείρεμα. Αν χρησιμοποιήσετε ένα μεγαλούτσικο και κυρίως βαθύ τηγάνι απ’ την αρχή, δεν θα χρειαστεί να λερώσετε άλλο σκεύος. Λάιτ, εύκολη και γρήγορη συνταγή.

Υλικά (για 4 άτομα)

500 γραμ. σπαράγγια

250 γραμ. κομμένα σε μπαστουνάκια (juliennes)

100 γραμ. κουκιά φρέσκα3 αβγά1 κρεμυδάκι δρέσκο ψιλοκομμένο

2 κ.σ. γκράνα (Grana Padano) φρεσκοτριμμένη

3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο1 κλωναράκι θυμάρι ολόκληρο

1 κλωναράκι μαντζουράνα ολόκληρο

1 κ.γ. βούτυρο

2 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι,

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

φλούδες γκράνα για το γαρνίρισμα

Ετοιμάζετε την ομελέτα: Κτυπάτε τα αβγά και τους προσθέτετε το κρεμμυδάκι. Ζεσταίνετε σε μεγάλο βαθύ τηγάνι το βούτυρο και τα ρίχνετε. Τα ψήνετε 4-5 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, σκεπάζοντας μετά τα 2 λεπτά, ώστε και οι δυο πλευρές της ομελέτας να μην είναι υγρές. Μεταφέρετε την ομελέτα σε δίσκο κοπής και κτην κόβετε σε λωρίδες max. 1 εκατ. πλάτος και 6-7  εκατ.μήκος. Αδειάζετε σε μπολ.

Ετοιμάζετε τα σπαράγγια: Aφαιρείτε το σκληρότερο μέρος στη βάση, στο σημείο που σπάνε. Αν είναι μεγάλα, κόβετε τις βάσεις στα 4 και τις μύτες στα 2, πάντα κατά μήκος. Αν είναι μικρά (σχεδόν ημιάγρια) αφήνετε ολόκληρες τις μύτες και κόβετε τις βάσεις στα 2. Το μήκος των κομμένων πρέπει να είναι γύρω στα 5 εκατ.

Κάνετε τα λαχανικά: Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνετε την 1 κ.σ. λάδι (μέτρια φωτιά) και ρίχνετε τα καρότα. Σοτάρετε ένα λεπτό, προσθέτετε 2 κ.σ. νερό και μια πρέζα αλάτι, σκεπάζετε και μαγειρεύετε για 3 λεπτά. Αποσύρετε και αδειάζετε σε μπολ.Ζεσταίνετε στο τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο με το θυμάρι και την μαντζουράνα. Προσθέτετε τα σπαράγγια, σοτάρετε για 1 λεπτό (μέτρια φωτιά), σκεπάζετε και μαγειρεύετε για 5 λεπτά αν είναι μικρά και λίγο περισσότερο (8-10 λεπτά) για τα μεγαλύτερα, μέχρι να τρώγονται αλλά να είναι τραγανά.

Ρίχνετε τα φρέκα κουκιά και μαγειρεύετε 1-2 λεπτά. Προσθέτετε την γκράνα και τα καρότα και ανακατεύετε καλά. Ρίχνετε στο τέλος τις κορδέλες της ομελέτας και τον μαϊνατνό, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε για μισό με 1 λεπτό και αποσύρετε.

Σερβίρισμα: Mεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος ή σε πιάτα και γαρνίρετε με μερικές έξτρα φλούδες γκράνα και μια γραμμή ελαιόλαδου.

Πηγή Συνταγές Pandespani

Σχόλια