ΔΕΠΑ: σχέδια για μια νέα Ρεβυθούσα στη Βόρειο Ελλάδα

0
9

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Ο αντιπρόεδρος του ΔΣ και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Σπύρος Παλαιογιάννης, στο συνέδριο του Economist, τόνισε ότι «φιλοδοξούμε να κάνουμε την Ελλάδα ένα νέο σημείο αναφοράς για την τιμολόγηση του φυσικού αερίου», σύφμωνα με ρεπορτάζ του energypress.gr.

Επίσης, επισήμανε ότι το όραμα της ΔΕΠΑ είναι να καταστήσει την Ελλάδα ένα φυσικό διάδρομο μεταφοράς αερίου από τη Ρωσία, την Κασπία, τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης και της αντίστροφης ροής αερίου από την Ιταλία μέσω του αγωγού ITGI και μια νέα πύλη εισόδου LNG από διάφορες πηγές προς την ΝΑ Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

Ο κ. Παλαιογιάννης αναφέρθηκε στα βασικά σημεία του αναπτυξιακού προγράμματος της ΔΕΠΑ, το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά έργων υποδομών αερίου με διεθνή σημασία και σπουδαιότητα, όπως ο ελληνοτουρκικός αγωγός (ITG) που βρίσκεται σε λειτουργία από το 2007, η επέκτασή του προς Ιταλία (ITGI), ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός (IGB), ο South Stream και το Aegean LNG.

Επίσης, μίλησε για την ανάπτυξη ενός νέου σταθμού αεριοποίησης LNG στη Βόρειο Ελλάδα (χερσαίου ή πλωτού FSRU), με εξαγωγικό κυρίως χαρακτήρα προς την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και Βαλκανίων ή ακόμη και συμπληρωματικό άλλων αγωγών του Νοτίου Διαδρόμου (πχ του Nabucco).

«Ο υπό μελέτη σταθμός LNG σε συνδυασμό με τον αγωγό Ελλάδος-Βουλγαρίας (IGB) και άλλους διασυνδετήριους αγωγούς στην περιοχή (ενδεχομένως και με την ανάπτυξη της υπόγειας αποθήκης στο εξαντλημένο κοίτασμα της Ν. Καβάλας), μπορεί να αποτελέσει ένα αξιόπιστο σύστημα διακίνησης φυσικού αερίου από εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας προς την περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και της Κεντρικής Ευρώπης, συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης και ανταγωνιστικής περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και στην ασφαλή τροφοδοσία της».

Επίσης, πρόσθεσε ότι η ΕΕ στηρίζει και ενισχύει, μέσω των χρηματοδοτικών της προγραμμάτων, τα εν λόγω έργα της ΔΕΠΑ.

«Οι διεθνείς πρωτοβουλίες και τα αναπτυξιακά σχέδια της ΔΕΠΑ, διευρύνουν τους επιχειρηματικούς ορίζοντες και πολλαπλασιάζουν τις επενδυτικές ευκαιρίες στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας εντός και εκτός της χώρας, γεγονός που έχει τη δική του θετική συμβολή τόσο για το ξεπέρασμα της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας που βιώνει σήμερα η χώρα μας, όσο και για την προοπτική της αποκρατικοποίησης της εταιρίας που βρίσκεται σε εξέλιξη», τόνισε ο κ. Παλαιογιάννης.

 

econews

Σχόλια