Αστικά λύματα Άρτας-Πρέβεζας: αιτία ρύπανσης του Αμβρακικού λέει η Νέα Δημοκρατία

0
20

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ερώτηση προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τίνα Μπριρμπίλη σχετικά  με την διαχείριση των λυμάτων στην Άρτα και την Πρέβεζα κατέθεσαν σήμερα στη Βουλή ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τους βουλευτές Άρτας Κώστα Παπασιώζο και Πρέβεζας Δημήτρη Τσουμάνη.

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές αναφέρουν ότι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες ρύπανσης του Αμβρακικού είναι τα αστικά λύματα που προέρχονται από οικισμούς οι οποίοι γειτνιάζουν με τον κόλπο. Το ευαίσθητο οικοσύστημα του Αμβρακικού επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες που σχετίζονται με την ανθρωπογενή δραστηριότητα, παρόλα αυτά η ρύπανση από τα λύματα παραμένει ένα από τα ζητήματα προτεραιότητας που είναι ανάγκη να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώθηκε κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Τομέα Περιβάλλοντος και των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στην περιοχή της Άρτας και της Πρέβεζας και της ενημέρωσης από αρμόδιους τοπικούς φορείς. Οι βουλευτές συνεχίζουν στην ερώτησή τους, τονίζοντας ότι παρόλα αυτά, οι υποδομές διαχείρισης λυμάτων οι οποίες είναι απολύτως απαραίτητες για την περιοχή έχουν ελάχιστα προχωρήσει μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα στην Άρτα, οι εγκαταστάσεις διαχείρισης λυμάτων και τα αποχετευτικά δίκτυα που προβλέπονται στον Άραχθο και το Κομπότι όπως και στην Πρέβεζα, οι αντίστοιχες υποδομές στο Λούρο και το Φανάρι, έχουν μέχρι σήμερα μηδενική πρόοδο υλοποίησης μέσω του ΕΠΠΕΡΑΑ.

Καταλήγοντας στην ερώτησή τους οι βουλευτές ρωτούν την Υπουργό Περιβάλλοντος που οφείλεται η καθυστέρηση ένταξης και υλοποίησης των παραπάνω έργων στις περιοχές της Άρτας και της Πρέβεζας και πότε αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία υλοποίησης και ολοκλήρωσής τους.

Με αφορμή την κατάθεση της  ερώτησης ο κ. Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σε οικισμούς που γειτνιάζουν με ευαίσθητα οικοσυστήματα και προστατευόμενες περιοχές έχει μεγάλη σημασία να προωθηθούν έργα επεξεργασίας λυμάτων.

Η Άρτα και η Πρέβεζα είναι περιοχές με ιδιαίτερη σημασία για την προστασία του Αμβρακικού γι΄αυτό και είναι ανάγκη να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν από το Υπουργείο η ένταξη και η υλοποίηση των έργων επεξεργασίας λυμάτων που προβλέπονται ώστε να αντιμετωπιστεί ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες ρύπανσης του κόλπου».

econews

Σχόλια