ΥΠΕΚΑ: «Πράσινο φως» για την υδροδότηση της Κεντρικής Εύβοιας

0
29

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Στην άμεση προώθηση ολοκληρωμένης πρότασης για την υδροδότηση της Μεσσαπίας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, μεταξύ Υλίκης και Ψαχνών, με στόχο την οριστική λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σε πόσιμο νερό, προχωράει το Υπουργείο Περιβάλλοντος .

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την Υπουργό ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους των περιοχών που αφορά το έργο, συγκεκριμένη πρόταση της ΕΥΔΑΠ με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης τριών χρόνων.

Σύμφωνα με τη μελέτη της ΕΥΔΑΠ, η υδροδότηση των περιοχών θα γίνει μέσω αγωγού που θα ξεκινάει από την Υλίκη και θα καταλήγει στην περιοχή των Ψαχνών.

Στο έργο εντάσσεται και η κατασκευή σύγχρονης κεντρικής μονάδας επεξεργασίας νερού η οποία θα εξασφαλίζει την απαιτούμενη ποιότητα πόσιμου νερού.

Όπως επισημάνθηκε από την ΕΥΔΑΠ στα πλεονεκτήματα του έργου περιλαμβάνονται η αξιοποίηση υποδομών που ήδη υπάρχουν και η επάρκεια σε νερό για την κάλυψη των αναγκών και σε βάθος χρόνου.

Παράλληλα από το Δήμαρχο Μεσσαπίων παρουσιάστηκε μελέτη για την άμεση υδροδότηση του Δήμου.

Ο προϋπολογισμός για την υλοποίηση των έργων τόσο της πρότασης της ΕΥΔΑΠ όσο και του Δήμου Μεσσαπίων ανέρχεται σε περίπου 18 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο θα διατεθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ).

Οι εκπρόσωποι των περιοχών που αφορούν τα έργα εξέφρασαν την ικανοποίησή τους και συμφώνησαν στην προώθηση του συνόλου των προτεινόμενων έργων, τα οποία θεωρούν ότι αποτελούν ριζική αντιμετώπιση του υδροδοτικού προβλήματος τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα.

Η Υπουργός ΠΕΚΑ, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα των έργων αυτών για την πρόσβαση των κατοίκων σε ασφαλές πόσιμο νερό και ζήτησε την άμεση συνεργασία των τοπικών φορέων προκειμένου να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς η υλοποίησή τους.

Από την πλευρά του ΥΠΕΚΑ στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων, Ανδρέας Ανδρεαδάκης και η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μαργαρίτα Καραβασίλη.

Επίσης, συμμετείχαν οι βουλευτές Εύβοιας, Κατερίνα Σηφουνάκη – Περλεπέ, Ουρανία Παπανδρέου- Παπαδάκη, Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, Σίμος Κεδίκογλου, Συμεών Κεδίκογλου, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλαδας, Κλέαρχος Περγαντάς, η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας, Πόπη Γερακούδη, ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, Θεμιστοκλής Λέκκας, οι Γενικοί Διευθυντές της ΕΥΔΑΠ, Γιάννης Πάσιος και Στέφανος Γεωργιάδης και οι Δήμαρχοι Μεσσαπίων, Γιάννης Μπουροδήμος, Χαλκιδαίων, Αθανάσιος Ζεμπίλης και Τανάγρας, Βαγγέλης Γεωργίου.

 

econews

Σχόλια