ΙΕΝΕ: ενεργειακές επενδύσεις 200 δις δολαρίων μέχρι το 2020

0
5

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Επενδύσεις άνω των 200 δις δολαρίων στην ενέργεια στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αναμένονται μέχρι το 2020, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης(ΙΕΝΕ) που παρουσιάστηκε.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία», τη μερίδα του λέοντος (110 – 120 δισ.) θα καλύψουν οι επενδύσεις στην ηλεκτρική ενέργεια (νέες μονάδες παραγωγής, δίκτυα, ανανεώσιμες πηγές, ορυχεία), καθώς οι πρόσθετες ανάγκες την επόμενη δεκαετία στην περιοχή εκτιμώνται σε 130 – 140 γιγαβάτ.

Οι προοπτικές για επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα στο σύνολο των χωρών της περιοχής είναι θετικές για την επόμενη δεκαετία, ιδίως στις μεγάλες χώρες (Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Ελλάδα).

Εκτός από την ηλεκτρική ενέργεια υπάρχουν προοπτικές για σημαντικές επενδύσεις τους τομείς του κλάδου, αναφέρει η μελέτη.

Αναλυτικότερα:

-Στο φυσικό αέριο οι επενδύσεις εκτιμώνται σε 30 δισ. δολάρια και θα κατευθυνθούν κυρίως στην Κύπρο (λόγω της πρόσφατης ανακάλυψης κοιτασμάτων) και στα Δυτικά Βαλκάνια όπου οι υποδομές κατασκευάζονται από την αρχή.

-Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελούν οι αγωγοί που σχεδιάζεται να κατασκευαστούν στην περιοχή, για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κεντρική Ασία και την Κασπία προς την Ευρώπη. Στα έργα αυτά αναμένονται επενδύσεις 20 δισ. δολαρίων.

-Σημαντικό ενδιαφέρον και επιχειρηματικές κινήσεις καταγράφονται ήδη στις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Ήδη γίνονται ή προετοιμάζονται έρευνες σε Τουρκία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κροατία και Κύπρο ενώ σύντομα ακολουθεί η Ελλάδα. Οι συνολικές επενδύσεις στον τομέα εκτιμώνται σε 20 δισ. δολάρια.

-Τέλος, στον τομέα της διύλισης που περιλαμβάνει επέκταση – αναβάθμιση διυλιστηρίων, κατασκευή αγωγών και αποθηκευτικών χώρων οι επενδύσεις εκτιμώνται σε 15 δισ. δολάρια.

 

econews

Σχόλια