Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας: ανακοίνωση από Νέα Δημοκρατία

0
16

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας,  Κυριάκος Μητσοτάκης και οι Αναπληρωτές Υπεύθυνοι του Τομέα Νίκος Καντερές και Διονυσία Αυγερινοπούλου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Η Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 1993, με στόχο να στρέψει την προσοχή της κοινωνίας των πολιτών και των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο προς την ξεχωριστή σημασία που διαδραματίζει η ποικιλία των ζωικών και φυτικών ειδών για την ανθρώπινη ύπαρξη. Ειδικά ο φετινός εορτασμός της, την ερχόμενη Κυριακή 22/5, συμπίπτει με την έναρξη της «δεκαετίας των Ηνωμένων Εθνών για τη βιοποικιλότητα 2011-2020», που στόχο έχει την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων και πρωτοβουλιών για την προστασία και τη διατήρησή της και στη χώρα μας.

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι εξαιρετικά πλούσια σε βιοποικιλότητα, δυστυχώς δεν έχουμε καταφέρει, μέχρι σήμερα, να θεσπίσουμε ολοκληρωμένους και αποτελεσματικούς μηχανισμούς διατήρησης και προστασίας της.

Σήμερα, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα συμμόρφωσης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, χωρίς όμως ουσιαστικά να έχουμε συγκεκριμένα δεδομένα για την κατάσταση διατήρησης των οικοσυστημάτων των προστατευόμενων περιοχών.

Το πρόβλημα στη χώρα μας δεν είναι τόσο θεσμικό, αλλά κατά κύριο λόγο οφείλεται στη διοικητική αδυναμία και την επιχειρησιακή ανεπάρκεια του Κράτους, καθώς οι περισσότερες προστατευόμενες περιοχές αποτελούν ουσιαστικά «πάρκα στα χαρτιά».

Γι’ αυτό είναι ανάγκη, πέραν των άλλων παρεμβάσεων, να συνυπολογίζουμε στις πολιτικές μας για τη βιοποικιλότητα και την οικονομική της διάσταση, που άλλωστε αποτελεί και τη διεθνή τάση, η οποία επιβεβαιώθηκε στην πρόσφατη παγκόσμια διάσκεψη στη Ναγκόγια της Ιαπωνίας. Οφείλουμε, λοιπόν, να συνδέσουμε την προστασία της με οικονομικά κίνητρα, καθώς για πολλές τοπικές κοινωνίες η επιβίωσή τους εξαρτάται από το βαθμό διατήρησης και αξιοποίησής της.

Για τη Νέα Δημοκρατία η προστασία της βιοποικιλότητας αποτελεί προτεραιότητα της περιβαλλοντικής της πολιτικής. Και είχαμε την ευκαιρία πρόσφατα κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις περιοχές Natura να καταθέσουμε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις στη Βουλή, την ώρα που η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο πελαγοδρομούσαν, χωρίς ξεκάθαρο στόχο.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η προστασία της βιοποικιλότητας απαιτεί ακριβώς συγκεκριμένη στρατηγική, στόχο και όραμα, μαζί με έναν ισχυρό διοικητικό μηχανισμό που θα ισορροπεί μεταξύ της προστασίας της φύσης και της ενίσχυσης της αναπτυξιακής της διάστασης για τη χώρα μας, ειδικά σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε».

econews

Σχόλια