Ξηρολίβαδο: «καταστροφικό» το λατομείο λένε οι κάτοικοι

0
13

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Δημόσια παρέμβαση, προκειμένου να ακυρωθεί η υπ” αριθμόν πρωτ. 123472/2403/30-7-2009 Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι και περιορισμοί για την εκμετάλλευση λατομικού χώρου βιομηχανικού ορυκτού (ανθρακικού ασβεστίου) έκτασης 540.975,00 τ.μ. και των συνοδών αυτής έργων στη θέση «Ξηρολιβάδο» Δ.Δ. Κουμαριάς, Δήμου Βέροιας, έκανε ο Πολιτιστικός Ομιλος Ξηρολιβάδου (ΠΟΞ) εν όψει της κρίσιμης εκδίκασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας ΣτΕ στις 25 Μαΐου της αίτησης ακύρωσης και των προσθέτων λόγων ακύρωσης που άσκησε ο Δήμος Βέροιας με τη συνδρομή του ΠΟΞ.

Οι κάτοικοι του Ξηρολίβαδου ζητούν:

– Την άμεση ακύρωση ή ανάκληση αρμοδίως της παραπάνω ΚΥΑ, την οποία απέρριψαν συνολικά το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ημαθίας και το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, ενώ αρνητική θέση εξέφρασαν δημοσίως οι βουλευτές Ημαθίας, τα τοπικά συμβούλια, οι κομματικές οργανώσεις, οι τοπικοί φορείς και σύσσωμη η κοινωνία.

– Την καταλυτική παρέμβαση των βουλευτών Ημαθίας, καθώς και των Τοπικών και Περιφερειακών Αυτοδιοικητικών Αρχών, από τους οποίους ζητά να λάβουν εκ νέου δυναμική θέση κατά της εγκατάστασης του υπερλατομείου, προκειμένου να ακυρωθεί ή να ανακληθεί άμεσα από την κυβέρνηση η διαβόητη ΚΥΑ.

Ο ΠΟΞ επισημαίνει την αναγκαιότητα της πολιτικής επίλυσης του ζητήματος, ανεξάρτητα από την εξέλιξη της προσφυγής στο ΣτΕ, προκειμένου το φυσικό περιβάλλον του Βερμίου να διαφυλαχθεί από το ενδεχόμενο και άλλων παρόμοιων καταστροφικών επεμβάσεων.

econews

Σχόλια