«Εξοικονομώ κατ” οίκον»: διευρύνονται τα κριτήρια για τις ενεργειακές παρεμβάσεις

0
15

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ενεργειακό λίφτινγκ για πιο καινούργια σπίτια και υψηλότερα εισοδήµατα προβλέπει ο δεύτερος γύρος του προγράµµατος «Εξοικονόµηση Κατ’ Οίκον», καθώς το ΥΠΕΚΑ αποφάσισε να «διευρύνει» τα κριτήρια ώστε να δοθεί δυνατότητα για ενεργειακές παρεµβάσεις σε κατοικίες νεώτερης ηλικίας, σε ακριβότερες περιοχές και για µεγαλύτερα εισοδήµατα.

Σε αυτό το πλαίσιο, το πρόγραμμα θα συµπεριλάβει και κτίρια µε έτος κατασκευής µέχρι και το 1990 (έναντι του 1980 που προέβλεπε η πρώτη φάση) τα οποία βρίσκονται σε µεσαίου κόστους περιοχές µε τιµή ζώνης µέχρι και 2.100 ευρώ το τ.µ. (αντί για το πλαφόν ως 1.750 ευρώ ανά τ.µ. αρχικά που αφορούσε κυρίως σε χαµηλού κόστους συνοικίες).

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας energypress.gr, εκτός από την τιµή ζώνης και το έτος κατασκευής, ανοίγουν και τα εισοδηµατικά κριτήρια. Συµµετοχή στο πρόγραµµα θα μπορούν πλέον να υποβάλλουν άτοµα µε υψηλότερα εισοδήµατα απ’ ό,τι στην πρώτη φάση, δηλαδή µε µέγιστο ατοµικό τα 60.000 ευρώ (έναντι 45.000 ευρώ αρχικά) και µέγιστο οικογενειακό τα 80.000 ευρώ (από 65.000 ευρώ).

Άλλη μια καινοτοµία είναι ότι στο εξής θα είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων και για µεµονωµένα διαµερίσµατα πολυκατοικίας, ακόµη και αν αυτή δεν έχει αυτόνοµη θέρµανση.

Εισοδηματικές Κατηγορίες

Στη νέα φάση του προγράµµατος, οι εισοδηµατικές κατηγορίες των ωφελουµένων θα είναι δύο:

Κατηγορία Α’: Ιδιοκτήτες κατοικιών µε ατοµικό εισόδηµα ως 40.000 ευρώ και οικογενειακό ως 60.000 ευρώ, ενώ τα κίνητρα θα περιλαµβάνουν άτοκο δάνειο µαζί µε επιχορήγηση ύψους 35%.

Κατηγορία Β’: Ιδιοκτήτες κατοικιών µε ατοµικό εισόδηµα από 40.000 ως 60.000 ευρώ και οικογενειακό από 60.000 ως 80.000 ευρώ. Τα κίνητρα περιλαµβάνουν άτοκο δάνειο, µαζί µε επιδότηση ύψους 15%.

Επιδοτήσεις

Επιδοτούνται δαπάνες για τοποθέτηση κουφωµάτων – τζαµιών, συστηµάτων σκίασης, εγκατάσταση θερµοµονώσεων, στο εξωτερικό του κτιρίου και στο δώµα, αναβάθµιση των συστηµάτων θέρµανσης και παροχής ζεστού νερού.

Επίσης επιδοτούνται πρόσθετες εργασίες όπως αποξηλώσεις και καθαιρέσεις κατά την αποκοµιδή, επεµβάσεις στη στέγη(π.χ. αντικατάσταση κεραµιδιών).

Εκτός αυτού, στην κατηγορία «αντικατάσταση κουφωµάτων και συστηµάτων σκίασης» περιλαµβάνονται και η τοποθέτηση µη σταθερών εξωτερικών σκιάστρων.

Σημειώνεται ότι ο µέγιστος χρόνος υλοποίησης των παρεµβάσεων είναι οι τέσσερις µήνες από την υπογραφή του δανείου.

econews

Σχόλια