ΣΕΒΙΑΝ: όχι στην ταφή των απορριμμάτων, ναι στην ανακύκλωση

0
16

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Στην ανάγκη να περιοριστεί η ταφή των απορριμμάτων προς όφελος της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης, συμφώνησαν οι συμμετέχοντες σε ημερίδα του ΣΕΒΙΑΝ, με θέμα τις πολιτικές για τα αστικά απορρίμματα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα τηςεφημερίδας «Έθνος», ο πρόεδρος του ΣΕΒΙΑΝ, Θανάσης Κατρής κατέθεσε μάλιστα πρόταση για την επιβολή ειδικού φόρου σε όσους ΟΤΑ προκρίνουν τη λύση των ΧΥΤΑ, όπως άλλωστε συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Σημειώνεται ότι ανάλογη πρόταση εισηγείται η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής στα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, δηλαδή την εφαρμογή τέλους ταφής αποβλήτων, το οποίο θα ενσωματώνεται στο περιβαλλοντικό κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης, πρόεδρος της Επιτροπής, πρότεινε να αποσαφηνιστεί επιπλέον η προέλευση των απορριμμάτων που εναποτίθενται στους ΧΥΤ της Αττικής και να υπάρξει διορθωτική παρέμβαση σε ό,τι αφορά την ποσότητα των σκουπιδιών που θα καταλήξουν στην Κερατέα.

Οι περισσότεροι από τους ομιλητές τόνισαν ότι δεν χρειάζεται ανατροπή του Περιφερειακού Σχεδιασμού στην Αττική, αλλά προσαρμογή στις νέες τεχνολογίες και τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

Ο γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηλίας Λιακόπουλος, ανακοίνωσε πως έχουν ανατεθεί οι μελέτες για τους τρεις σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων σε Ελληνικό, Ελαιώνα και Γουδή.

Επίσης, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα βρεθεί λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και τόνισε ότι σε ένα χρόνο δεν θα υπάρχουν παράνομες χωματερές στην Αττική.

 

econews

Σχόλια