Ραδιενεργά μανιτάρια εντοπίστηκαν 100 χλμ. από την Ελλάδα

0
33

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν άμεση κινητοποίηση και πλήρη διαφάνεια από τις ελληνικές αρχές, μετά τον εντοπισμό από τις βρετανικές αρχές ραδιενεργών μανιταριών από τη βουλγαρική πόλη Παζαρτζίκ, σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από τα ελληνικά σύνορα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», οι Οικολόγοι απαιτούν από την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει κάθε στοιχείο που διαθέτει και να ανακοινώσει τις ενέργειες που έχει κάνει προς τις βουλγαρικές αρχές, προκειμένου:

– Να εντοπιστεί άμεσα η πηγή της ραδιενεργού μόλυνσης και να επιλυθεί το πρόβλημα.

– Να ενημερωθούν πλήρως οι πολίτες και στις δύο χώρες για το τι ακριβώς έχει συμβεί και τι μέτρα αυτοπροστασίας απαιτούνται και για τις δύο πλευρές.

– Να διασφαλιστεί η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την αποτελεσματική προστασία της δημόσιας υγείας από τη ραδιενέργεια.

Οι βρετανικές αρχές απέσυραν από την αγορά τα μολυσμένα, με ραδιενεργό καίσιο 137, μανιτάρια.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι σήμερα καταθέτουν ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το ζήτημα που προέκυψε και ζητούν ακόμα από την κυβέρνηση:

– Να ενημερώσει αν είχε οποιαδήποτε σχετική πληροφόρηση από τις αρχές της γειτονικής χώρας.

– Αν λειτουργεί στη χώρα μας το δίκτυο μετρήσεων ραδιενέργειας σε έδαφος, νερά και τρόφιμα και αν έχουν γίνει (και πού) πρόσφατα μετρήσεις και ποια είναι τα αποτελέσματα.

 

econews

Σχόλια