Ο πυρετός του «πράσινου» πετρελαίου χτύπησε το θεσσαλικό κάμπο

0
40

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Tο όραμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την παραγωγή του «πράσινου ελληνικού πετρελαίου», με τη καλλιέργεια του ενεργειακού φυτού της αγριαγκινάρας,έχει μπει σε τροχιά παραγωγής από εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο της «πράσινης ενέργειας».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», ο πυρετός του «πράσινου πετρελαίου» έχει κυριεύσει τον θεσσαλλικό κάμπο, όπου ήδη έχουν καλλιεργηθεί 17.000 στρέμματα.

Ο στρατηγικός στόχος είναι μέχρι και τον Οκτώβριο να έχουν καλλιεργηθεί 100.000 – 150.000 στρέμματα με αγριαγκινάρα.

Για την τριετία, ο στόχος που έχει τεθεί είναι η καλλιέργεια 300.000 στρεμμάτων που μαζί με άλλα γεωργικά υπολείμματα (άχυρο, πριονίδια κ.ά.) θα δώσουν την πρώτη ύλη για παραγωγή πράσινης ενέργειας.

Η εταιρεία που υλοποίησε την ιδέα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, παρέχει συμβόλαια για την καλλιέργεια της αγκινάρας για πάνω από 10 χρόνια.

Σε αντίθεση με άλλες καλλιέργειες, το εν λόγω ενεργειακό φυτό έχει πολύ μικρό κόστος παραγωγής.

Επίσης, η αγκινάρα εκμεταλλεύεται άριστα τις χειμερινές βροχές, δίνει υψηλές αποδόσεις χωρίς άρδευση.

Η απόδοση ξηρής ουσίας κυμαίνεται από 1.200 – 1.600 κιλά σε μη αρδευόμενα χωράφια, ενώ με 2 – 3 αρδεύσεις από τα μέσα Απριλίου μέχρι το τέλος Μαΐου, οι αποδόσεις κυμαίνονται από 2.000 – 2.500 κιλά ξηρής ουσίας ανά στρέμμα, ενώ συχνά η στρεμματική απόδοση φτάνει και τα 3.000 κιλά.

Με βάση την τιμή ζήτησης του προϊόντος από χώρες του εξωτερικού, τουλάχιστον 200 ευρώ ο τόνος, η αντικατάσταση χωραφιών που σήμερα καλλιεργούνται με σιτάρι, για παράδειγμα, με αγριαγκινάρα θα αποδώσει στον αγρότη ένα πρόσθετο ακαθάριστο κέρδος της τάξης των 80 έως 100 ευρώ το στρέμμα, ενώ η απόσβεση της μονάδας μετατροπής της βιομάζας σε πελλέτες μπορεί να γίνει σε λιγότερο από 5 χρόνια.

 

econews

Σχόλια