Σαλαμίνα: εθελοντές καθάρισαν το αρχαίο λιμάνι

0
54

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Τη θλιβερή εικόνα που παρουσιάζει το αρχαίο λιμάνι στα Αμπελάκια Σαλαμίνας, προσπάθησε να αλλάξει μια ομάδα εθελοντών, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας.

Όπως καταγγέλλει ο Μιχάλης Κανάκης από τον Περιβαλλοντικό Όμιλο Σαλαμίνας (ΠΕΡΙΒΟΣ), κάθε λογής, απορρίμματα σκεπάζουν το φυσικό περιβάλλον και την Ιστορία, εκεί όπου μια κληρονομιά, παρακαταθήκη για το μέλλον μας, μετατράπηκε σε βαλτότοπο για παλιοσίδερα.

Στην εθελοντική δράση συμμετείχαν συνολικά εκατόν πενήντα άτομα, ανάμεσά τους και πολλοί μαθητές από σχολεία της περιοχής και μέσα σε λίγες ώρες καθάρισαν μια ακτή περίπου δύο χιλιομέτρων.

Σε αυτό το λιμάνι των κλασικών χρόνων, που κλείνεται σε ένα μικρό κόλπο, βρίσκουν καταφύγιο ερωδιοί, κορμοράνοι, καστανοκέφαλοι, γλάροι, γλαρόνια, αλκυόνες και άλλα παρυδάτια πουλιά.

«Θα θέλαμε όμως να έχει πινακίδες ευδιάκριτες και να το επισκέπτονται και οι άνθρωποι, ντόπιοι και άλλοι, σιγά σιγά να αρχίσει να υπάρχει κίνηση με ξεναγό και να έρχονται κι απέξω (γιατί όχι;) και να μαθαίνουν και να βλέπουν από κοντά την Ιστορία. Είναι τόσο δύσκολο αυτό;» αναρωτιέται ο Μιχάλης Κανάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας για περιβαλλοντική προστασία και αναβάθμιση του νησιού, ο ΠΕΡΙΒΟΣ εκφράζει τη διαφωνία του στην κατάταξη της Σαλαμίνας στις περιοχές οργανωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών βάσει των προβλέψεων του «ειδικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού αειφόρου ανάπτυξης για τις υδατοκαλλιέργειες».

Ειδικότερα, όπως καταγγέλλει ο Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας, η ύπαρξη Περιοχής Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών σε όλη σχεδόν τη  νότια Σαλαμίνα εγκυμονεί τους εξής κινδύνους:

•    Εκτός από τη διατήρηση των υπαρχουσών δίνει τη δυνατότητα εγκατάστασης νέων μονάδων και επέκτασης των υφιστάμενων, προβλέποντας εκτάσεις για μελλοντική μίσθωση.

•    Η χωροθέτηση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών  επιτρέπει μεταξύ άλλων και έντονες παρεμβάσεις στις παράκτιες ζώνες. Συγκεκριμένα επιβάλλεται η εξασφάλιση χερσαίας έκτασης εντός της οποίας εγκαθίστανται οι συνοδές υποδομές , οι οποίες περιγράφονται από την ΚΥΑ (εγκαταστάσεις ελλιμενισμού, φυλάκια, δρόμοι πρόσβασης, χώροι παραμονής προσωπικού, αποθήκες τροφίμων, αποθήκες υλικών, σιλό, κλίβανοι αποτέφρωσης, εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, αντλιοστάσιο, υπόστεγα, συνεργεία επισκευών) Κάποιες από αυτές τις εγκαταστάσεις μπορούν να κατασκευαστούν εντός αιγιαλού, μιας και η ΚΥΑ επιβάλλει την τροποποίηση των διατάξεων περί αιγιαλού ώστε να διευκολύνονται οι αδειοδοτήσεις  των μονάδων.

•    Εκτός των συνοδών όμως προβλέπονται και υποστηρικτικές χερσαίες εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν εκτροφή εντός δεξαμενών, παραγωγή γόνου, προπάχυνση ιχθύων κ.α και σε απόσταση έως 1000 μέτρα από την ακτή.

•    Προβλέπεται η επέκταση οδικού δικτύου με σκοπό την εξυπηρέτηση των μονάδων με ότι και αν αυτό συνεπάγεται.

•    Οι αποστάσεις των κλωβών από τις ακτές μπορεί να είναι ακόμα και 250 μέτρα αν είναι οστρακοκαλλιέργεια.

econews

Σχόλια