Φυσικό αέριο: αναβάλλεται το έργο αποθήκευσης στην Καβάλα;

0
10

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Σε επ΄ αόριστο αναβολή οδηγείται όπως όλα δείχνουν, το έργο της υπόγειας αποθήκης στο πεδίο φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας, με βάση τις διατάξεις του ενεργειακού νομοσχεδίου που χθες τέθηκε σε διαβούλευση.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του energypress.gr, στο άρθρο 104 του προσχεδίου του νόμου αναφέρεται πρόβλεψη ότι «Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Περιβάλλοντος, καθορίζεται η διαδικασία και οι προϋποθέσεις παραχώρησης της χρήσης ανάπτυξης και εκμετάλλευσης υπόγειων φυσικών χώρων για την αποθήκευση του φυσικού αερίου».

Το συγκεκριμένο άρθρο έρχεται να αντικαταστήσει και να καταργήσει την πρόβλεψη του νόμου 3428/2005 άρθρο 17 παράγραφος 4, που παρείχε τη δυνατότητα για τη μετατροπή της άδειας παραγωγής και εκμετάλλευσης σε άδεια αποθήκευσης.

Με την κατάργηση της εν λόγω διάταξης, ουσιαστικά αφαιρείται από την Ενεργειακή Αιγαίου το δικαίωμα που της παρέχει ο νόμος για την μετατροπή της άδειας εκμετάλλευσης σε άδεια αποθήκευσης.

Από την πλευρά της, η εταιρεία έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι το έργο της αποθήκης έχει προσδιοριστεί και έχει παρουσιαστεί από την Energean από τον Ιούνιο του 2010, έχοντας υποβάλει αίτηση για αντικατάσταση της άδειας, όπως προβλέπει ο νόμος.

Όταν το έργο περιλήφθηκε στα υπό αποκρατικοποίηση έργα, η Energean ανακοίνωσε ότι είναι ο νόμιμος κάτοχος και διαχειριστής της άδειας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος της νότιας Καβάλας, εκτιμώντας ότι η τότε εξέλιξη άνοιγε νέο κύκλο απώλειας επιχειρηματικού χρόνου και είχε δήλωσε ότι θα επαναξιολογήσει το επενδυτικό της ενδιαφέρον για το έργο ανάλογα με τις εξελίξεις και παράλληλα θα προβεί σε πρόγραμμα εσωτερικών γεωτρήσεων στο κοίτασμα για τη μάστευση κοιτάσματος 150 εκατ. κυβικών.

Ουσιαστικά η νέα εξέλιξη αναμένεται να προκαλέσει και νέα αντίδραση της εταιρείας.

Οι εργαζόμενοι στην Καβάλα Όιλ με επιστολή τους από τις 4 Απριλίου, είχαν προειδοποιήσει ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου χωρίς το άρθρο που παρέχει τη δυνατότητα υλοποίησης του έργου της αποθήκης από την Ενεργειακή Αιγαίου, σημαίνει απώλεια του εργασιακού τους μέλλοντος .

Πάντως σε κάθε περίπτωση, η εν λόγω αλλαγή οδηγεί σε καθυστέρηση το έργο, με δεδομένο ότι η Ενεργειακή Αιγαίου διαθέτει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του έργου μέχρι το 2014 και εφόσον παρουσιάσει πρόγραμμα γεωτρήσεων για τη συγκεκριμένη περιοχή, έχει τη δυνατότητα να παρατείνει την άδεια εκμετάλλευσης μέχρι το 2024.

 

econews

Σχόλια