Φωτοβολταϊκά: ελάχιστα τα αγροτικά αιτήματα που ικανοποιούνται

0
9

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Η Περιφερειακή Διεύθυνση της ΔΕΗ στοχεύει μέχρι τα τέλη Ιουνίου, να έχει ολοκληρώσει τον κύκλο ανάθεσης όρων σύνδεσης για τις επενδύσεις σε αγροτικά φωτοβολταϊκά πάνελ.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στην περιοχή ευθύνης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων της ΔΕΗ έχουν υποβληθεί γύρω στις 2000 αιτήσεις των 100 κιλοβάτ, οι οποίες αντιστοιχούν σε ισχύ 20 μεγαβάτ.

Στην Αχαΐα, υποβλήθηκαν 120 αιτήσεις αγροτικών φωτοβολταϊκών και μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί όροι σύνδεσης για δεκάδες επενδύσεις, από τις οποίες όμως ελάχιστες είχαν μπει σε πορεία υλοποίησης από τους ενδιαφερόμενους.

Στην Αιτωλοακαρνανία, κατατέθηκαν 700 αιτήματα και έχουν δοθεί όροι σύνδεσης σχεδόν για τις μισές, ενώ η διαδικασία συνεχίζεται.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της περιφερειακής διεύθυνσης της ΔΕΗ, η δυστοκία υλοποίησης των έργων ίσως να οφείλεται στο γενικό οικονομικό κλίμα και τα εμπόδια στην χρηματοδότηση εκ μέρους των τραπεζών.

Μετά τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, σειρά θα έχουν τα αιτήματα που κατατέθηκαν με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει μετά από τον Ιούλιο του 2010, μεταξύ των οποίων είναι και τα φωτοβολταϊκά σε στέγες.

Σε αυτή την κατηγορία διαπιστώνεται σημαντικό ενδιαφέρον κυρίως από νοικοκυριά, για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ ισχύος μέχρι 10 κιλοβάτ.

Να σημειωθεί ότι σε όλη την Πελοπόννησο, την Ήπειρο και τα Ιόνια Νησιά έχουν υποβληθεί μέσω της ΔΕΗ, 10.000 αιτήσεις για ισχύ 2000 μεγαβάτ και έχουν δοθεί όροι σύνδεσης σε 2000 περίπου περιπτώσεις.

Η ισχύς είναι τεράστια, εάν λάβουμε υπόψη την εγκατεστημένη ισχύ στη Μεγαλόπολη που είναι 800 μεγαβάτ, ενώ η ζήτηση στις περιόδους αιχμής φτάνει μέχρι τα 1300 μεγαβάτ, γεγονός που σημαίνει ότι αρκετές από αυτές τις αιτήσεις μάλλον θα απορριφθούν.

Η ΔΕΗ πάντως αυτή την περίοδο συνεχίζει με την έγκριση όρων σύνδεσης για τις παλαιές αιτήσεις φωτοβολταϊκών, ισχύος 150 Kw και άνω, τα λεγόμενα έργα του «ειδικού καταλόγου».

Τα φωτοβολταϊκά του «ειδικού καταλόγου», που αφορούν σε αιτήσεις της περιόδου 2007-2008, έχουν προτεραιότητα να εξεταστούν έναντι όλων των άλλων, και «αθροίζουν» ένα δυναμικό ισχύος γύρω στα 800 MW, με τα περισσότερα να αφορούν σε μεγάλα έργα, του 1 μεγαβάτ έκαστο.

Πηγή: εφημερίδα Πάτρας «Σύμβουλος Επιχειρήσεων»

Σχόλια