Ενεργειακό νομοσχέδιο: αλλαγές στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ

0
7

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Νέα δεδομένα δημιουργούνται γύρω από την υπόθεση της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, καθώς υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στο κείμενο του ενεργειακού νομοσχεδίου που τέθηκε σε διαβούλευση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας capital.gr, η βασικότερη όλων αφορά την πρόβλεψη ότι  η ιδιοκτησία και η διαχείριση των δικτύων θα παραμείνει στο Δημόσιο.

Ως εκ τούτου, μπορεί το μοντέλο ΙΤΟ που περιγράφεται στα άρθρα του ν/σ για την αγορά του αερίου, να προϊδεάζει για πώληση πακέτο της ΔΕΠΑ με το ΔΕΣΦΑ, κάτι τέτοιο ωστόσο δε θα πρέπει πλέον να θεωρείται ως δεδομένο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα μάλιστα, το τελικό κείμενο για το φυσικό αέριο δεν έχει «κλείσει» και είναι πολύ πιθανόν ανάλογα και με τις παρατηρήσεις που θα υποβληθούν στη διαβούλευση να υπάρξουν ουσιώδεις τροποποιήσεις.

Ωστόσο, ακόμα και αν δεν σημειωθεί καμία αλλαγή, τα άρθρα του νομοσχεδίου όπως παρουσιάστηκαν χθες, ανατρέπουν τα δεδομένα γύρω από την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι το ν/σ που τέθηκε σε διαβούλευση προβλέπει ότι ο ΔΕΣΦΑ τελεί πάντοτε υπό τον άμεσο ή έμμεσο έλεγχο του Δημοσίου ενώ και οι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται από το Δημόσιο.

Η διατύπωση αυτή αποτελεί και ένα είδους «οδηγό» για ξεχωριστή αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ. Στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, ο νέος μέτοχος, πιθανότατα θα είναι στρατηγικός εταίρος και θα έχει σημαντικό ρόλο στο μάνατζμεντ και τη χάραξη στρατηγικής της εταιρείας.

Πιθανή είσοδος νέου εταίρου στα δίκτυα θα προσφέρει άνεση κεφαλαίων στην εταιρεία και σταθερό εισόδημα στον επενδυτή, αλλά δεν αλλάζει επί της ουσίας τη δομή του διαχειριστή.

Μια ακόμη ουσιαστική αλλαγή που προβλέπει το σχέδιο νόμου είναι ότι έχει απαλειφθεί η πρόβλεψη που απαγόρευε σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην προμήθεια και εμπορία, να αποκτήσουν μετοχική σχέση με την εταιρεία που διαχειρίζεται τα δίκτυα.

econews

Σχόλια