Τίνα Μπιρμπίλη: συνάντηση με την Ευρωπαία Επίτροπο αρμόδια για το Κλίμα

0
8

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Θέματα που αφορούν στην Κλιματική Αλλαγή, καθώς και η πορεία των δράσεων και των πρωτοβουλιών για την αντιμετώπισή της, αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνάντησης που είχε σήμερα, Πέμπτη 12 Μαΐου 2011, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη με την Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Connie Hedegaard, αρμόδια για τις Δράσεις που αφορούν στην Κλιματική Αλλαγή.

Η Υπουργός ΠΕΚΑ και η Επίτροπος συζήτησαν τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης  αλλά και εν γένει την πορεία των διαπραγματεύσεων για τη συνέχιση του Πρωτοκόλλου του Κιότο στην επικείμενη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή που θα πραγματοποιηθεί στο Durban της Ν. Αφρικής. Υπήρξε πλήρης ταύτιση απόψεων ως προς την επιθυμία σύναψης μιας παγκόσμιας, συνεκτικής και δεσμευτικής συμφωνίας.

Στο επίκεντρο της ανταλλαγής απόψεων βρέθηκε και η  ανάγκη προσήλωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις κατευθύνσεις και τους στόχους του κοινοτικού Οδικού Χάρτη 2050, αλλά και στις δυσκολίες που αναμένονται στην εφαρμογή του. Η κ. Μπιρμπίλη αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της εξοικονόμησης ενέργειας, αναλύοντας στην κυρία Hedegaard τις βασικές παραμέτρους και δράσεις του αντίστοιχου ελληνικού χάρτη και τους στόχους μείωσης εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και αποτυπώματος άνθρακα για το 2020 και 2050.

Επιπλέον, συζητήθηκε η προσπάθεια βελτίωσης του στόχου μείωσης των εκπομπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από 20% σε 30% μέχρι το 2020, στόχος που η χώρα μας και άλλα 8 Κράτη – Μέλη έχουν ήδη προτείνει με κοινή δήλωσή τους.

Η Υπουργός ΠΕΚΑ ενημέρωσε την Επίτροπο για τις συναντήσεις που θα  διεξαχθούν στη Μάλτα τον ερχόμενο Ιούνιο, σε συνέχεια της ελληνικής πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στη Μεσόγειο.

Μετά το τέλος της συνάντησης, η Υπουργός ΠΕΚΑ δήλωσε:

«Είναι χαρά μου και τιμή μου να συζητώ με την Connie Hedegaard. Έχουμε μία πολύ στενή συνεργασία για τις παγκόσμιες προκλήσεις, όπως την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Συζητήσαμε για πολλά θέματα, για τον Οδικό Χάρτη μέχρι το 2020, για το Πρόγραμμα Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2050 και μέσα από αυτή τη συζήτηση τονίσαμε για μία ακόμη φορά ότι η δυνατότητα εξόδου από αυτή την πολύ σοβαρή οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι η προσήλωσή μας στους στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την εξοικονόμηση ενέργειας. Γιατί μπορούν να φέρουν τόσο νέες επενδύσεις στη χώρα, νέες θέσεις εργασίας, καθώς και οικονομικά οφέλη για τους πολίτες».

Από την πλευρά της η κυρία Hedegaardέκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι τιμή μου να βρίσκομαι στην Ελλάδα. Με την κυρία Μπιρμπίλη έχουμε ένα συνεχή διάλογο. Γνωρίζω τη δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα, αλλά υπάρχουν και ευκαιρίες που μπορούν να δημιουργηθούν από τους τομείς του περιβάλλοντος και της εξοικονόμησης ενέργειας. Συζητήσαμε θέματα κλιματικής αλλαγής και πως μπορούμε να εξασφαλίσουμε πόρους για την Ευρωπαϊκή Ένωση από την εξοικονόμηση ενέργειας».

Στις 16.00 μ.μ. η Υπουργός ΠΕΚΑ θα προλογίσει την ομιλία της Επιτρόπου, στα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος.

econews

 

Σχόλια