Στρατόπεδο Παύλου Μελά: προτάσεις για την αξιοποίησή του

2
1371

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση, με αντικείμενο «Προτάσεις για την αξιοποίηση του χώρου του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά», στο πλαίσιο της διαμόρφωσής του σε Μητροπολιτικό Πάρκο και Μεσογειακό Βοτανικό Κήπο.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Χρ. Τσακίρης, όπου έδωσαν το παρόν οικονομικοί, επιχειρηματικοί και κοινωνικοί φορείς της πόλης, προκειμένου να διατυπωθούν ιδέες και λύσεις, για την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Αγγελιοφόρος, ο Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Τοπίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ιωάννης Τσαλικίδης, αναφέρθηκε στην ανάγκη ύπαρξης αστικού, χρηστικού πρασίνου και ιδιαίτερα στην σημασία της αναπαλαίωσης κτιρίων, τα οποία θα φιλοξενήσουν μελλοντικές δομές του Δήμου Παύλου Μελά. «Η νευραλγική θέση του στρατοπέδου θα αποτελέσει θέλγητρο για επισκέπτες από τα Βαλκάνια και ολόκληρο τον κόσμο» είπε ο κ. Τσαλικίδης.

Από την πλευρά του, ο Σύμβουλος Ανάπτυξης Σπύρος Κάνουρας, υπογράμμισε την σημασία αξιοποίησης του προγράμματος  Jessica, για το οποίο είπε χαρακτηριστικά πως «Αποτελεί ένα σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την αειφόρο ανάπτυξη σε αστικές περιοχές.

Το Jessica αποσκοπεί στην οικονομική αποδοτικότητα και βιωσιμότητα, με παρεμβάσεις υπό την μορφή επενδύσεων, προς όφελος της οικολογικής ανάπτυξης και του σεβασμού στο περιβάλλον».

Σε δηλώσεις του ο Διδάκτωρ Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ Νικόλαος Σουλάκης, τόνισε την ανάγκη ύπαρξης Μητροπολιτικού Πάρκου για τις Δυτικές Συνοικίες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι είχε πραγματοποιήσει και την μελέτη διαμόρφωσης του πρώην στρατοπέδου σε Μητροπολιτικό Πάρκο το 2006, επί δημαρχίας του Διαμαντή Παπαδόπουλου, στον πρώην Δήμο Σταυρούπολης.

«Το Μητροπολιτικό Πάρκο και ο Μεσογειακός Βοτανικός Κήπος αποτελούν αίτημα της κοινωνίας τις τελευταίες δεκαετίες. Πραγματοποιούμε τον αστικό σχεδιασμό με βάση το πράσινο. Κάνουμε πραγματικότητα την ουτοπία με προγραμματισμό και άμεσες παρεμβάσεις προς όφελος της περιβαλλοντικής, σύγχρονης πολιτικής. Επενδύουμε στην πράσινη επιχειρηματικότητα, στην αειφόρο ανάπτυξη, στην ανάπτυξη του τουρισμού, στην προστασία του περιβάλλοντος. Επιθυμούμε την φύση μέσα στην πόλη και την πόλη μέσα στην φύση» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Διαμαντής Παπαδόπουλος.

econews

2 Σχόλια

  1. Μία επισήμανση, η εικόνα που δημοσιεύσατε δύο φορές αναφέρεται σε άλλη μελέτη. Να υποθέσω ότι πρόκειται για λάθος και όχι για καπηλεία.

  2. η εικονογράφηση που χρησιμοποιήται σ΄ολα τα μμε προέρχεται απο αρχιτεκτονική μελέτη (που έγινε σχεδόν εθελοντικά) η οποία όταν παρουσιάσθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της σταυρούπολης ο νύν δήμαρχος την απαξίωσε αποχωρόντας χωρίς καν να την δεί.
    συστήνω στον νυν δήμαρχο να χρησιμοποιεί την μελέτη του Διδάκτωρος Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ Νικόλαου Σουλάκη την οποία εστερνίζεται και έχει χρηματοδοτήσει με δημόσιο χρήμα (ο οποίος είχε απορρίψει απο το 2005 τα προσχέδια, τις βασικές αρχές καθώς και οποιαδήποτε συνεργασία με τους μελετητές της εικονογράφησης)

Comments are closed.