Coca-Cola 3Ε: εξοικονόμηση ενέργειας και δράσεις κατά της κλιματικής αλλαγής

0
16

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Η Coca-Cola Τρία Έψιλον δημοσιεύει την πρώτη έκθεση ΕΚΕ στον ευρωπαϊκό κλάδο αναψυκτικών που εντάχθηκε στο επίπεδο GRI A+ των προτύπων αναφοράς
Η Coca-Cola Τρία Έψιλον υιοθέτησε αυστηρότερες διαδικασίες σύνταξης αναφορών και ελέγχου των εκτεταμένων δραστηριοτήτων της στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) στις επιχειρήσεις της σε 28 χώρες.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για την πρώτη ευρωπαϊκή εταιρεία τροφίμων και ποτών που βαθμολογείται με A+ σύμφωνα με την Παγκόσμια Πρωτοβουλία Αναφοράς (GRI) για την έκθεση Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Η έκθεση ΕΚΕ που δημοσίευσε η Εταιρεία πρόσφατα για το έτος 2010, «Πορεία προς τη Βιώσιμη Ανάπτυξη», εξετάστηκε από τα μέλη μιας νεοσύστατης ανεξάρτητης εποπτικής ομάδας κοινωνικών εταίρων που παρείχαν στοιχεία και κριτική αξιολόγηση για τα ισχυρά σημεία και τις δυνατότητες βελτίωσης της έκθεσης. Επιπλέον, η Εταιρεία δήλωσε ότι η ελεγκτική εταιρεία denkstatt GmbH διεξήγε ανεξάρτητη επικύρωση των περιεχομένων της έκθεσης σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα AA1000 (2008) και την Παγκόσμια Πρωτοβουλία Αναφοράς (GRI).

Μεταξύ των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η Coca-Cola Τρία Έψιλον συγκαταλέγονται και εντατικές προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Εκτός από την κατασκευή τριών εργοστασίων συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας (ΣΗΘ) εντός αυτού του χρόνου, τα οποία αναμένεται να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως και 66% σε κάθε εγκατάσταση, η Εταιρεία έχει δρομολογήσει ένα πρόγραμμα για φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις σε οροφές εργοστασίων.

Οι δραστηριότητες εξοικονόμησης ενέργειας περιλαμβάνουν επίσης την αποδοτικότερη χρήση του ηλεκτρισμού στις μονάδες εμφιάλωσης και μεταφοράς αλλά και την προοδευτική αντικατάσταση εξοπλισμού ψύξης αναψυκτικών με μοντέλα που δεν περιέχουν υδροφθοράνθρακες και είναι έως και 63% ενεργειακά αποδοτικότερα από τα προηγούμενα μοντέλα ψυγείων, μειώνοντας σημαντικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η προστασία των υδάτινων πόρων συνιστά έναν ακόμη πρωταρχικό περιβαλλοντικό στόχο. Το 2010, ποσοστό λυμάτων μεγαλύτερο από 97% υποβλήθηκε σε επεξεργασία στα εργοστάσια εμφιάλωσης, ενώ τα διαθέσιμα συστήματα επέτρεψαν την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση 1,2 δις λίτρων νερού στις διαδικασίες παραγωγής.

Έργα περιφρούρησης των υδάτινων πόρων σε διάφορες κοινότητες, σε συνεργασία με κυβερνητικούς φορείς, ΜΚΟ και ομάδες διαφύλαξης που πραγματοποίησε η Εταιρεία είχαν στόχο στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, τη διαπαιδαγώγηση και τη λήψη πρακτικών μέτρων για την αποκατάσταση και τη συντήρηση των πλωτών οδών, των λεκανών απορροής και του φυσικού περιβάλλοντος. Μέσω του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ακρόασης για τη Βιώσιμη Χρήση του Νερού στην παραγωγή ζάχαρης, η Εταιρεία εξετάζει το ευρύτερο αντίκτυπο της χρήσης νερού στη γεωργία ειδικά σε ό,τι έχει σχέση με το ζαχαροκάλαμο.

Η Εταιρεία έχει βελτιωθεί στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων μέσω της ανάκτησης και ανακύκλωσης του 64% των αποβλήτων συσκευασίας σε 19 χώρες και του 85% των αποβλήτων που προέρχονται από την παραγωγή σε όλες τις λειτουργίες της. Χάρη στη δημιουργία ελαφριών φιαλών εξοικονομήθηκαν 5.000 τόνοι μπουκαλιών PET.

Περαιτέρω, η έκθεση ΕΚΕ παρουσιάζει λεπτομερώς και άλλες πτυχές της απόδοσης της Εταιρείας όπως τη συνεργασία της με προμηθευτές με στόχο τη βελτίωση της εξοικονόμησης ενέργειας και την καθοδήγησή τους ώστε να τηρούν υπεύθυνες κοινωνικές και οικονομικές πρακτικές, τη συμβολή στην ευημερία των κοινοτήτων μέσω της επένδυσης 9,5 εκατομμυρίων ευρώ σε μια ποικιλία έργων και τη συμμετοχή πάνω από 1,2 εκατομμυρίων ανθρώπων σε αθλητικές δραστηριότητες και προγράμματα σωματικής ευεξίας και την παροχή στους πελάτες μιας αυξημένης επιλογής αναψυκτικών που είναι κατάλληλα για τον τρόπο ζωής του καθενός.

Η Coca-Cola Τρία Έψιλον διατήρησε την ενεργό συμμετοχή της σε μακροπρόθεσμες συνεργασίες, παραμένοντας παράλληλα Αξιοσημείωτος Εισηγητής κατά το Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ (UNGC), και διατήρησε τις συνεργασίες της με φορείς και προγράμματα όπως το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) και τoν Εκπαιδευτικό, Επιστημονικό και Επιμορφωτικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO). Από το σύνολο των επιχειρήσεων της Εταιρείας, 14 συμβάλλουν αυτόνομα σε δραστηριότητες στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συμφώνου του ΟΗΕ στις χώρες όπου βρίσκονται.

Η Εταιρεία έχει λάβει πλήθος βραβείων για τη συμβολή της στον τομέα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, και η εισαγωγή της στο δείκτη FTSE4Good Index, για ένατη συνεχή χρονιά και στους δείκτες Dow Jones Sustainability World και European STOXX για τρίτη συνεχή χρονιά συνιστά αναγνώριση της δέσμευσής της για διαρκή επιδίωξη βιώσιμων στόχων.

Η Coca-Cola Τρία Έψιλον έχει δημοσιεύσει την πλήρη έκθεση Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης για το 2010 εδώ.

Η Coca-Cola Τρία Έψιλον είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμφιαλωτής προϊόντων της The Coca-Cola Company παγκοσμίως σε όγκο πωλήσεων οι οποίες ξεπερνούν τα 2 δισεκατομμύρια κιβώτια. Διαθέτει ευρεία γεωγραφική κάλυψη με δραστηριότητες σε 28 χώρες, εξυπηρετώντας πληθυσμό περισσότερο των 560 εκατομμυρίων ανθρώπων. Η σειρά των προϊόντων της Coca-Cola Τρία Έψιλον περιλαμβάνει έτοιμα προς πόση μη αλκοολούχα ποτά, ανθρακούχα αναψυκτικά, χυμούς, νερά, αναψυκτικά για αθλητές (sport drinks), αναψυκτικά υψηλής ενέργειας (energy drinks), τσάι και καφέ.

Η Coca-Cola Τρία Έψιλον προωθεί με συνέπεια τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στοχεύοντας στη δημιουργία αξίας για την επιχείρηση αλλά και για την κοινωνία. Η δέσμευση αυτή προβλέπει την προσφορά προϊόντων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καταναλωτών, τη δημιουργία ενός ανοικτού εργασιακού περιβάλλοντος, την επιδίωξη των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων κατά τρόπο που προστατεύει και διατηρεί το περιβάλλον και συμβάλλει στην κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη των τοπικών μας κοινωνιών.

econews

Σχόλια