Η προέλευση του μελιού

0
51

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Το μέλι προέρχεται από τα φυτά μέσω των μελισσών. Ο κατεργασμένος χυμός που είναι η πρώτη ύλη του μελιού βγαίνει από τον τρίτο χιτώνα (που συγκρατεί το φλοιό του δέντρου) όπου υπάρχει, με 2 τρόπους: σε νεκτάρια που κάνουν το νέκταρ και σε έντομα που κεντρίζουν και εκμυζούν, τα οποία βγάζουν μελίτωμα.

Ο κατεργασμένος χυμός απορροφάται από τα παράσιτα, περνάει στο πεπτικό τους σύστημα και σχηματίζεται το μελίτωμα. Τα όργανα των παρασίτων απορροφούν τα απαραίτητα στοιχεία για το έντομο, πράγμα που ανατιπροσωπεύει το 10% της ζάχαρης που υπάρχει στο χυμό.

Αυτό που περισσεύει βγαίνει σε σχήμα σταγονιδίων μελιτώματος που οι μέλισσες απομυζούν από το σώμα των παρασίτων ή πάνω στα φύλλα όπου πέφτει το μελίτωμα.

Οι συλλέκτριες προσθέτουν στο νέκταρ και στο μελίτωμα που συλλέγουν σάλιο, που τα κάνει υγρά. Αυτές μεταφέρουν το μελίτωμα και το νέκταρ στις κυψέλες.

Στην κυψέλη οι συλλέκτριες τα μοιράζουν στις εργάτριες που βρίσκονται στο εσωτερικό της κυψέλης και στους κηφήνες.

Το μελίτωμα και το νέκταρ περνούν πολλές φορές από τη μια μέλισσα στην άλλη, όπου κάθε φορά προστίθεται σάλιο, το οποίο μεταβάλλει το ζάχαρο. Αφού τοποθετηθεί στα κελιά, το μέλι συγκεντρώνεται, προστατεύεται και μετασχηματίζεται.

Από τα βιβλία μελισσοκομία και σύγχρονη μελισσοκομία

(φωτογραφία angelica aufrais)

 

Πηγή livingreen.gr

 

econews

Σχόλια