Ενεργειακό νομοσχέδιο: στο υπουργικό συμβούλιο σήμερα

0
6

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Σήμερα παρουσιάζεται στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ, με το οποίο ουσιαστικά προσαρμόζεται η ελληνική νομοθεσία στο λεγόμενο 3ο ενεργειακό πακέτο της κοινότητας, ενώ ικανοποιείται έτσι και η σχετική πρόβλεψη του μνημονίου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του energypress.gr, στη συνέχεια το νομοσχέδιο αφού τεθεί σε διαβούλευση θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή.

Το νομοσχέδιο καταπιάνεται με τέσσερις τομείς:

Προστασία των ενεργειακών καταναλωτών

Προβλέπεται η δυνατότητα πληρωμής των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου σε δόσεις για καταναλωτές που ανήκουν σε αδύναμες οικονομικά ομάδες, αλλά και η απαγόρευση διακοπής της παροχής ενέργειας προς αυτούς σε περίπτωση αδυναμίας εξόφλησης σε κρίσιμες περιόδους του χρόνου (π.χ. το καλοκαίρι στο διάστημα Ιουλίου- Αυγούστου).

Αγορά ηλεκτρισμού

Από τα τρία μοντέλα που έδινε δυνατότητα η κοινοτική Οδηγία στην Ελλάδα να διαλέξει (διαχειριστής -100% θυγατρική της ΔΕΗ, ανεξάρτητος διαχειριστής, και ιδιοκτησιακός διαχωρισμός δικτύων), η κυβέρνηση επέλεξε το πρώτο, (ΙΤΟ).
Δηλαδή ο νέος φορέας θα ανήκει ιδιοκτησιακά στη ΔΕΗ.

Ωστόσο, δημιουργούνται νέα όργανα και φορείς διαχείρισης, προκειμένου το σύστημα να λειτουργεί αμερόληπτα και ισότιμα απέναντι σε όλους τους παίκτες της αγοράς (ΔΕΗ και ιδιώτες).

Αναβάθμιση των αρμοδιοτήτων της ΡΑΕ

Η ΡΑΕ πλέον θα καθορίζει τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια (ΥΚΩ, ΑΠΕ) θα χορηγεί άδειες παραγωγής και προμήθειας, ενώ θα εγκρίνει τη δευτερογενή νομοθεσία (Κώδικες και Κανονισμοί).

Η επιλογή των μελών όσο και η έγκριση του προϋπολογισμού της θα πρέπει να εγκρίνεται από την επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της βουλής, ο οποίος θα προσαρτάται ως αυτοτελές τμήμα στον εθνικό προϋπολογισμό του κράτους.

Αγορά φυσικού αερίου

Στην αγορά φυσικού αερίου επελέγη τελικά το μοντέλο ΙΤΟ με αποτέλεσμα να διατηρείται ο ΔΕΣΦΑ ως θυγατρική της ΔΕΠΑ και να μη διαχωρίζεται ιδιοκτησιακά.

Πρόβλημα θα δημιουργηθεί εάν η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων αποφασίσει διαφορετικό τρόπο πώλησης της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει διάταξη στο νομοσχέδιο που εξασφαλίζει τον έλεγχο του δημοσίου επί των δικτύων.

Σημαντική παράμετρος είναι εκείνη που αφορά την είσοδο ιδιωτών στα δίκτυα ηλεκτρισμού.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο ιδιωτικών κεφαλαίων στα δίκτυα της ΔΕΗ και συγκεκριμένα σε ποσοστό ως 49% στη νέα θυγατρική της επιχείρησης, που αναλαμβάνει τη διαχείριση του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να βρει τα κεφάλαια που απαιτούνται για επενδύσεις σε νέα δίκτυα, και εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων.

 

econews

Σχόλια