Αειφόρος ανάπτυξη: συζήτηση νέων από 13 χώρες της ΕΕ

0
9

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

«Ευρωπαίοι νέοι συζητούν για την αειφόρο ανάπτυξη» ονομάζεται το επιστημονικό συμπόσιο που πραγματοποιείται την εβδομάδα αυτή στην Αθήνα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ» με επιχορήγηση από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Νέα Γενιά σε Δράση» προσκάλεσε 30 νέους, ηλικίας 18 έως 25 ετών από 13 χώρες της Ε. Ε. (συμπεριλαμβανομένων νέων από την Ελλάδα τη συμμετοχή των οποίων ανέλαβε η Ελληνική Εταιρεία Τεχνολογικής Αποτίμησης και Στάθμισης – ΕΛΕΤΑΣ) για να λάβουν μέρος σε μια διαλογική συζήτηση για την αειφορία με επιστήμονες όλων των κλάδων.

«Στόχος μας δεν ήταν ένα ακόμα συνέδριο για το περιβάλλον», διευκρινίζει η κ. Ινώ Αγραφιώτη, υπεύθυνη της διοργάνωσης «αλλά μια ισότιμη συζήτηση μεταξύ νέων διαφορετικής προέλευσης και ειδικών επιστημόνων».

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η διαχείριση απορριμμάτων. «Στην Ε. Ε. παράγουμε συνολικά 3 δισ. τόνους σκουπίδια ετησίως» αναφέρει η κ. Χαρά Ξηρού, project manager στο International Association of Cities and Regions με έδρα τις Βρυξέλλες. «Τα βήματα για τη μείωσή τους είναι τα εξής: πρόληψη – επαναχρησιμοποίηση – ανακύκλωση – κομποστοποίηση».

Σε άλλες χώρες οι παραπάνω έννοιες έχουν πάρει σάρκα και οστά. «Από την επαναχρησιμοποίηση μπορούν να προκύψουν νέες θέσεις εργασίας, ενώ η φορολόγηση (επιβάρυνση με 5 έως 10 λεπτά) της πλαστικής σακούλας έχει οδηγήσει στη δραστική μείωση της χρήσης της», συμπλήρωσε.

econews

Σχόλια