Περιβαλλοντική μόλυνση στο Γάζι από το εργοστάσιο της ΔΕΗ

0
764

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Τη δραματική περιβαλλοντική μόλυνση της ευρύτερης περιοχής του Γαζίου στο Ηράκλειο, ως συνέπεια της λειτουργίας του εργοστασίου της ΔΕΗ στα Λινοπεράματα, επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της μελέτης που εκπόνησε ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, τη μελέτη είχε ζητήσει η δημοτική αρχή Γαζίου το 2004 και όπως προκύπτει από τα ευρήματα των επιστημόνων, η περιοχή έχει επιβαρυνθεί, λόγω της λειτουργίας του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού, από δύο βαρέα μέταλλα, το νικέλιο και το βανάδιο.

Σημειώνεται ότι τα μέταλλα αυτά έχουν οδυνηρές βιολογικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, αφού ενοχοποιούνται για λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, νεφροτοξικότητα και καρκινογόνο δράση, ανάλογα με τον βαθμό έκθεσης.

Εκτός αυτού ευθύνονται για μειωμένη ανάπτυξη και αύξηση χοληστερίνης και λιπιδίων.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σε μια περιοχή εντοπίστηκε ότι η τιμή του βαναδίου ήταν 19 φορές υψηλότερη από την τιμή βάσης, γεγονός που υποδεικνύει τη σημαντικότατη επιβάρυνση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος.

Αντίστοιχα διαπιστώθηκε ότι οι συγκεντρώσεις του νικελίου σε μία από τις περιοχές που ερευνήθηκαν ήταν περίπου 8 φορές μεγαλύτερες από τον μέσο όρο.

Η συγκεκριμένη μελέτη δεν έχει δημοσιοποιηθεί, ωστόσο ο πρώην δήμαρχος Γαζίου, Γιώργος Μαρκογιαννάκης, αναφέρει ότι τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο και καταδίκασε τη ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να βελτιώσει τα καύσιμα που χρησιμοποιεί στο εργοστάσιο των Λινοπεραμάτων και παράλληλα να εγκαταστήσει σταθμούς μέτρησης ελέγχου των εκπεμπόμενων ρύπων.

econews

Σχόλια